Butoiul de pulbere de langa Baia Mare! Politia tace, jandarmeria nu are competente, mai ramane Prefectul?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Am primit la redactie o stire ingrijoratoare, de natura a ne pune pe ganduri. Un mod de manifestare care de cativa ani se tot amplifica tinde sa devina un fenomen scapat de sub control. In apropierea municipiului Baia Mare se afla asa numitele comune suburbane, parte a prezumtivei zone metropolitane. Locuita de oameni care muncesc de o viata, unii si la oras si pe camp, altii doar pe loturile personale, localitatile au prosperat spre binele intregii comunitati.

Obiectul muncii lor este gradinaritul, majoritatea fiind ocupati cu culturile de legume in spatii protejate, dar si in camp, in timp ce unii cultiva flori sau alte soiuri de plante care pot fi valorificate pe piata libera. Pe lista acestor zone suburbane se afla localitatile precum Grosi, Ocolis, Coltau, Recea, Mocira, Sasar, locuite de “porodicari” care isi valorifica marfa in piete, comercializand en gross sau en detail, rodul muncii lor de un an.

Si chiar nu este o activitate usoara sa stai cu sapa in mana pana la 10-12 ore, sa stropesti ziua si noaptea, sa faci tratamente de protectie, sa “copilesti” si sa legi plantele ca sa se dezvolte. Iar dupa ce strangi recoltele succesive din an, sa mai  ai de mers in piata si sa trebuiasca sa vinzi la preturi derizorii datorita concurentei neloiale facute de samsari, comercianti verosi sau pseudoproducatori din sudul tarii. Dar asta e viata lor, asta au invatat si stiu sa faca, in lipsa altor alternative viabile si surse de venituri oamenii continuand  sa produca legume si fructe, cu perseverenta si incapatanare.

Doar ca in ultima perioada, pe campurile si proprietatile lor au navalit lacustele minoritare, oameni provenind din pungile de saracie ale Baii Mari, din zonele judetului unde s-au aciuat coloniile de rroma, dar si grupuri venite din judetele limitrofe sau chiar din sudul tarii. Acestia se grupeaza si asalteaza efectiv culturile oamenilor, mai ales noaptea, culegand recolta si distrugand, fapta incadrata in codul penal la furt calificat. Gospodarii au sesizat autoritatile, au anuntat sefii de post, unii au trimis semnale si catre jandarmerie, dar reactia este aproape nula, rromii facand in continuare legea pe pamanturile lor.

Din spusele satenilor terorizati, hotii umbla cu carute, atelaje si chiar masini, adultii ocupand pozitie in jurul campului ce urmeaza a fi pradat, in timp ce minorii sunt trimisi sa stranga legumele, sa le puna in saci sau lazi si apoi sa le aduca la mijloacele de transport. Rromii delicventi sunt organizati ca niste haiduci, in timpul zilei femeile si puradeii pleaca in recunoastere si identifica viitoarele terenuri tinta, in timp ce barbatii duc marfa in piete unde o vand la vrac sau la bucata.

Administratorii pietei stiu, politistii locali de asemenea stiu ca este marfa furata, rromii vanzatori neavand acte de provenienta sau dovada culturilor, dar toti tac intr-o forma de complicitate inexplicabila si periculoasa. Nici sefii de post sau adjunctii nu sunt mai activi, acestia avand retineri sa se implice, punandu-si  in pericol viata pentru niste produse agricole sustrase de rromi.

Disperati, satenii vor sa se organizeze in potere rurale si sa-si faca singuri dreptate.

“Daca legea nu ne poate proteja, ne vom face singuri dreptate. Nu este drept sa vina sa fure munca mea si a familiei, iar daca-i surprind noaptea, sa ma ameninte cu bataia sau chiar cu moartea!”, declara un grosan revoltat.

“Noi am mai pus mana pe par si ne-am aparat munca, poate nu va mai aduceti aminte, dar prin anii ’90, undeva prin zona Mures am dat foc unui capat de sat cu tigani, care tot asa furau oamenii. Daca statul nu face nimic, o sa facem noi”, mentioneaza un producator din Coltau.

O situatie tensionata care sta sa explodeze din cauza indiferentei si neimplicarii autoritatilor. Daca doamna chestor e mai preocupata de varuitul sediilor comunale si dotarea lor cu mobilier, iar jandarmeria iese doar in cazuri de pericol public, poate ar trebui scoasa armata din unitatile militare locale, chiar daca au ramas fara comandant, sef de stat major si seful operatiunilor. Nu este de dorit un razboi civil impotriva celor care prin propria lor filozofie de viata se ocupa de hotie, talharii, minciuna si inselatorii.

Poate se sesizeaza onorabilul Prefect de Maramures, va cere o informare din partea IPJMM si Jandarmeriei judetene, dupa care va dispune masurile de rigoare, in limitele si competentele legale detinute.

Vom urmari evolutia acestui caz si vom informa despre starea de fapt reala si nu cea prezentata in comunicatele oficiale!

Mihai POPA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

3 Comments

 1. Kake

  Ati auzit de paza comunala? Se pare ca nu.
  (1) În localităţile rurale se organizează paza comunală.

  (2) Primarul este obligat sa ia măsuri pentru a asigura paza bunurilor publice şi ale cetăţenilor şi răspunde pentru întocmirea planului de paza a comunei.

  (3) Întocmirea planului de paza, instruirea şi controlul personalului de paza din localităţile rurale se efectuează de către organele locale de poliţie sau de structurile implicate în activitatea de paza.

  (4) Modalităţile de efectuare a pazei în mediul rural se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, după consultarea prealabilă a locuitorilor, în formele prevăzute de lege.

  5) Plata serviciilor de paza în mediul rural, precum şi procurarea de echipamente de protecţie, însemne şi mijloace de apărare sau utilitare, necesare bunei executări a serviciului de paza, se asigura din bugetul local. Pentru plata serviciilor de paza, consiliile locale pot institui taxe speciale, conform legii.

  Reply
 2. Zoli

  Acestor oameni supararea si nemultumirea le-a ajuns pana la gat! Asa ceva nu se mai poate! Politia nu a facut nimic ca sa prinda hotii iar cand oamenii au prins hotii si i-au dus la politie,agentii in multe cazuri nici nu au inregistrat fapta (cu nr. de inregistrare,etc.) asa ca oamenii au fost batjocoriti chiar de cei ce trebuia sa-i apere! Alta problema sunt legile de rahat care le dau drumul acestor tigani caci ”nu reprezinta un pericol public”!! Si atunci cei care muncesc cinstit si sunt furati ce sa faca,sa stea si sa se uite la ”domnu’ tigan” cu drepturi depline care le fura tot?! Si eu sunt de parere ca daca legea si cei care ar trebui s-o aplice nu te ajuta,ajuta-te singur! Daca s-ar prinde cativa tigani la furat si li s-ar rupe mainile si picioarele ca sa se invete minte si sa nu mai poata fura de la altii,pun pariu ca ar fi invatatura de minte pentru toti! Dar nici focul nu e o idee rea! Sa vedem atunci cat ong-uri le vor sari sa le apere ”drepturile” tiganilor! Caci ei nu vor si nu pot fi integrati decat cu coada de topor!!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *