Buzau: Noi focare de pesta porcina; 16 localitati, in zona de supraveghere

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1


Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat vineri prezenta virusului pestei porcine africane la inca doi porci dintr-o gospodarie in satul Vadu Pasii, considerata focar secundar, in legatura directa cu focarul principal de la Focsanei.

De asemenea, alte doua suine, cu semne certe de pesta porcina africana, din satul Scurtesti, au fost eutanasiate de sanitar-veterinari, probele biologice recoltate de la acestea urmand sa fie trimise pentru analize la laboratorul din Capitala, a anuntat vineri seara Biroul de presa al Prefecturii Buzau.

Municipiul Buzau si alte 15 localitati limitrofe au intrat in zona de supraveghere. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Buzau, Gabriel Cozma, in cadrul sedintei extraordinare a Centrului Local de Combatere a Bolilor Buzau, convocat vineri de prefectul Carmen Ichim, a fost prezentat si aprobat planul de interventie pentru focarul de pesta porcina africana din satul Focsanei, comuna Vadu Pasii, confirmat joi in urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti in cazul a patru suine dintr-o gospodarie particulara.

„Planul de interventie prevede instituirea unei zone de protectie cu raza de 3 km in jurul focarului, in care intra localitatile Focsanei, Gura Calnaului, Bajani, Vadu Pasii, partial Maracineni, si a unei zone de supraveghere cu raza de 10 km, in care intra localitatile Potarnichesti, Posta Calnau, Zilisteanca, Aliceni, Boboc – Gara, Boboc – partial, Scurtesti, Stancesti, Dambroca – partial, municipiul Buzau, Maracineni, Capatanesti, Potoceni, Matesti, Bradeanca si Vernesti – partial”, a precizat Cozma. Purtatorul de cuvant a mai spus ca in zonele mentionate vor fi impuse restrictii cu privire la transporturile de animale, va fi efectuat un recensamant al tuturor porcilor din gospodarii particulare si exploatatii comerciale si vor fi instituite filtre de control in trafic cu echipe mixte alcatuite din reprezentanti ai DSVSA Buzau, IPJ Buzau si IJJ Buzau.

In judetul Buzau au fost declarate in ultimele patru luni sase focare de pesta porcina africana in gospodariile populatiei, trei fiind deja inchise iar alte trei vor fi inchise in urmatoarele saptamani.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2