Cafenele cu produse in pragul expirarii, deschise pentru a lupta impotriva risipei alimentare

PNL

alimenteFostul chef Adam Smith a decis sa lupte impotriva risipei alimentare deschizand in nordul industrial al Angliei o cafenea unde felurile sunt pregatite numai din alimente in pragul expirarii, recuperate din supermarketuri, informeaza AFP citata de Agerpres.

“Inca din prima zi am incercat sa hranesc oamenii si acelasi lucru vreau sa il fac si acum”, a declarat el pentru AFP evocand ascensiunea imperiului sau etic, “Real Junk Food Project” (RJFP), care cuprinde in prezent 120 de cafenele afiliate in intreaga lume.

Lansat in decembrie 2013 intr-un centru comunitar din cartierul defavorizat Armley din Leeds, proiectul lui Adam Smith are astazi unitati in Australia, Franta, Coreea de Sud, Statele Unite si chiar Nigeria.

“Oamenii incep sa ne ia in serios”, a spus initiatorul la revenirea de la un eveniment de sensibilizare in privinta combaterii risipei organizat la Parlamentul britanic. El le-a servit deputatilor feluri de mancare din alimente recuperate inainte sa fie aruncate.

Conceptul este simplu, constand in recuperarea alimentelor care altfel ar fi aruncate — in general din cauza depasirii limitei datei de consum — si transformarea lor in produse absolut comestibile. De la inceputul proiectului RJFP au fost recuperate aproape 200 de tone de alimente, utilizate in cafenelele afiliate, afirma Adam Smith.

Potrivit Natiunilor Unite, aproape o treime din hrana produsa in lume pentru consumul uman anual se pierde sau se arunca, adica circa 1,3 miliarde de tone.

Oferind mese in schimbul unei plati libere si voluntare pe care consumatorul insusi o stabileste, cafenelele RJFP ocolesc reglementarile in materie de alimentatie din Marea Britanie, care interzic vanzarea de hrana perimata. “Apreciem singuri daca hrana este propice consumului gustand-o sau mirosind-o”, spune Adam Smith. Intentia sa initiala nu era sa hraneasca persoane defavorizate, insa in multe comunitati sistemul realizat de el a devenit un mijloc de a ajuta oamenii cu venituri mici sau fara resurse.

La Brighton, Adam Buckingham hraneste saptamanal 200 de persoane intr-o cafenea RJFP amenajata intr-o biserica, printre alimentele donate numarandu-se jambon Serrano si o mare cantitate de ciocolata. “Este socant sa iti imaginezi ca toata aceasta hrana ar fi putut ajunge la gunoi”, spune el, facand un apel la schimbarea legilor si a mentalitatilor.

In nordul Londrei doi antreprenori au lansat o aplicatie (“Olio”) destinata sa puna in legatura consumatorii care au alimente in plus si cei care incearca sa faca rost de ele. “Am facut un studiu de piata si am aflat ca o treime din consumatori sufera ca trebuie sa arunce mancare. Pentru mine a fost o revelatie”, arata Tessa Cook, unul dintre cei doi. Circa 15 furnizori, persoane particulare si firme, au aderat pana in prezent la sistem, care se limiteaza deocamdata la Londra.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1