Cainii sunt capabili de memorie episodica, la fel ca oamenii, anunta cercetatorii in premiera 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

caini-adapost-baia-mare-ecarisaj-maidanezi-custiCercetatorii au aflat, in premiera, raspunsul la intrebarea pe care fiecare proprietar de caini si-o pune: isi aminteste animalul meu ceea ce facem impreuna? Un studiu realizat recent in Ungaria si publicat miercuri in jurnalul Current Biology, afirma ca cel mai bun prieten al omului are o memorie ce nu se bazeaza numai pe imitare si recompensa, dar si ca primatele nu sunt singurele care sunt capabile de memoria episodica, informeaza AGERPRES.

In cazul oamenilor, capacitatea de a rememora in mod constient experiente si evenimente se crede ca are legatura cu constiinta de sine, ce modeleaza felul in care ne raportam la trecut, dar si ceea ce gandim despre viitor. Studiul realizat la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, sugereaza insa ca si cainii au o memorie asemanatoare.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au rugat 17 proprietari de caini sa ii invete pe acestia un truc numit ”Fa ca mine”. Cainii au invatat, spre exemplu, sa sara la comanda, sa atinga o umbrela deschisa sau sa sara pe un scaun dupa ce stapanii lor faceau acest lucru si apoi le dadeau comanda ”Hai!”.

In urmatoarea etapa a experimentului, proprietarii si-au invatat cainii sa nu mai imite actiunea, ci sa se intinda pe jos dupa ce stapanii lor faceau actiunile din prima etapa. In a treia etapa, cainii erau pusi mai intai sa se aseze si apoi sa isi urmareasca proprietarii facand o actiune. La comanda ”Hai!” ei au trebuit sa-si aminteasca ce facuse proprietarul lor. Cainii au fost testati astfel atat la un minut cat si la o ora dupa ce isi urmarisera stapanii lor executand actiunea.

Patrupedele au avut rezultate pozitive in 33 din cele 35 de incercari. Acest lucru sugereaza ca si cainii au memorie episodica, dupa cum afirma in cadrul studiului Claudia Fugazza, specialista in etologie la universitatea din Budapesta. Odata cu trecerea timpului, insa, cainii aveau dificultati in a-si aminti actiunea stapanilor. Acest lucru este similar cu memoria episodica in cazul oamenilor, aceasta degradandu-se intr-un ritm mai rapid atunci cand un eveniment nu este inregistrat in mod intentionat, dupa cum subliniaza oamenii de stiinta.

Brian Hare, expert in stiinte cognitive canine la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite, care nu a luat parte la studiu, sustine ca acesta ”demonstreaza modul in care cainii nostri isi amintesc evenimente in acelasi mod ca si noi si arunca in aer ceea ce credeau pana acum oamenii de stiinta despre memoria animalelor”. “Memoria cainilor nostri nu se bazeaza numai pe repetare si recompensa”, a precizat acesta.

Studiul ”reprezinta o abordare creativa a incercarii de a surprinde ce este in mintea unui caine”, dupa cum a declarat si Alexandra Horowitz, expert in stiinte cognitive canine la Colegiul Barnard College din New York, care nu a fost implicata in aceasta cercetare, potrivit Sciencemag.org editat de American Association for the Advancement of Science.

Ideea ca fiintele non-umane pot rememora in mod constient lucrurile pe care le-au facut sau la care au asistat in trecut, numita memorie episodica, este una foarte controversata — in mare parte deoarece se crede ca aceste animale nu au constiinta de sine.

Descoperirea faptului ca memoria episodica nu este o insusire exclusiva a oamenilor presupune faptul ca aceasta ”nu a evoluat numai la primate, ci este o capacitate mai larg intalnita in regnul animal”, sustine Fugazza. Papagalii, delfinii si balenele albastre ar putea fi urmatoarele care sa fie testate deoarece oamenii de stiinta au reusit deja sa invete aceste specii trucul ”Fa ca mine”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2