Calatoria cu trenul: Cateva reguli de care trebuie sa tinem cont

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

trenTrenul este unul dintre cele mai folosite mijloace de transport in comun pe distante lungi. Vara, in perioada vacantelor, trenurile sunt mai multe ca numar, tocmai pentru a facilita transportul rapid al turistilor catre destinatiile cele mai solicitate – spre mare, spre munte, spre statiuni balneoclimaterice.

Cand plecam in calatorie cu trenul exista cateva reguli de care trebuie sa tinem cont atat pentru confortul nostru, cat si al celorlalti pasageri cu care suntem vecini de vagon sau compartiment.

Prima este punctualitatea. Vom ajunge la gara cu cel putin 15 minute inainte de ora de plecare a trenului, pentru a avea timp sa gasim linia la care e tras trenul, vagonul si compartimentul in care avem locuri rezervate, pentru a ne instala bagajele. In cazul in care biletele de tren trebuie cumparate in ziua plecarii, vom ajunge cu cel putin o jumatate de ora inainte, pentru a avea timp sa cumparam biletele.

Gentile in care va transportati bagajele trebuie sa fie de voiaj sau geamantane tip troler, acestea fiind de obicei dotate si cu roti, pentru deplasarea mai usoara. Sunt indicate rucsacurile pentru deplasarile la munte. Nu exagerati cu bagajele, nu puteti ocupa tot spatiul de deasupra scaunelor din compartiment cu bagajele dumneavoastra. Mai sunt si alti calatori cu bagaje. E neplacut sa intri in compartiment si sa constati ca nu ai unde sa-ti asezi bagajul din cauza ca au fost ocupate toate locurile de deasupra scaunelor.

In cazul in care aveti bilet fara loc rezervat, deci pe culoar, in picioare, nu veti pune bagajele in primul compartiment pe care il vedeti gol, ocupand locul destinat bagajelor celor care au locuri rezervate in acel compartiment. Le veti pastra langa dumneavoastra, pe culoar, asezate in asa fel incat sa nu blocati accesul pasagerilor pe culoar.

Luati intr-un bagaj de mana o sticla cu apa, o carte sau o revista, un sandvis, pentru a nu cobori geamantanul si a-l deschide daca va e sete sau daca vreti sa cititi. Daca doriti sa ascultati muzica sau un meci de fotbal in timpul calatoriei, o veti face folosind castile. Conversatiile la telefon vor fi cat de poate de scurte.

Daca parasiti compartimentul sau vagonul, e bine sa nu lasati bani, acte nesupravegheate. daca sunteti in grup, rugati un prieten sa supravegheze bagajul dumneavoastra.

Daca aveti de facut o calatorie lunga, pe parcursul noptii, inchideti compartimentul/cuseta. Nu deranjati alti calatori care vor sa doarma tinand lumina aprinsa pentru a citi sau a consulta pe telefonul mobil pagina de facebook.

Daca doriti sa mergeti la vagonul restaurant, e bine sa aveti bani schimbati in bancnote de valoare mica, pentru a evita discutiile provocate de situatiile in care nu vi se poate da restul.

In cazul in care locul dumneavoastra in compartiment va dezavantajeaza (sunt persoane care nu pot calatori cu spatele spre directia de mers) puteti ruga o alta persoana din compartiment sa faceti un schimb de locuri, dar cel mai bine este ca la cumpararea biletului sa specificati acest lucru persoanei de la agentia de bilete.

Fumatorii nu vor folosi toaleta ca loc in care se pot ascunde si a fuma fara a fi vazuti, stiut fiind ca este interzis fumatul in tren. Puteti profita de oprirea intr-o gara, pe traseu, pentru a cobori pe peron si a fuma.

Daca aveti copii care va insotesc in calatoria cu trenul, e bine sa aveti la indemana un joc sau o carte care sa-i tina ocupati. Nu-i veti lasa sa iasa din compartiment si sa circule pe culoar, exista pericol de accidentare.

Hainele si incaltamintea de calatorie trebuie sa fie sport, comode. Pentru copii puteti avea un tricou de schimb in cazul in care se murdaresc pe drum.

La intrarea in compartiment veti saluta ceilalti calatori. Puteti avea o conversatie legata de traseu, de zona prin care treceti, puteti impartasi impresii legate de alte excursii in zona, evitand subiectele personale.

La folosirea toaletei, veti tine cont de regulile de buna cuviinta, pastrand curatenia, nefolosind toaleta in timpul stationarii trenului intr-o gara. Copiii vor merge la toaleta insotiti de un adult din familie.

Ajunsi la destinatie, la iesirea din compartiment va veti lua ramas bun de la ceilalti pasageri, urandu-le drum bun sau concediu placut.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2