Caldura ar putea face sudul Asiei „de nelocuit” pana in 2100

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Caldura umeda extrema provocata de modificarile climatice risca sa transforme o parte a Asiei de Sud – unde traieste o cincime din populatia Terrei – intr-o zona „de nelocuit” pana la sfarsitul acestui secol, daca omenirea nu va depune eforturi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

„Cresterea temperaturilor si a umiditatii in timpul verii ar putea atinge niveluri care depasesc capacitatea organismului uman de a supravietui fara a-si lua masuri de protectie”, au anuntat cercetatorii americani, al caror studiu a fost publicat miercuri in revista Science Advances.

„Aceste valuri de caldura mortale ar putea chiar sa se produca peste doar cateva decenii in regiuni din India, Pakistan si Bangladesh, inclusiv in bazinele fertile ale Indului si Gangelui, importante regiuni de productie agricola”, au prevenit aceiasi oameni de stiinta.

In 2015, valul de caldura care a ocupat locul al cincilea in topul celor mai mortale fenomene de acest tip din istoria omenirii a afectat o mare parte din India si Pakistan si a facut aproximativ 3.500 de morti.

Numeroase studii din Asia de Sud au evidentiat o legatura intre modificarile climatice si frecventa caniculelor si impactul lor asupra sanatatii umane.

Dar, asa cum au explicat cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles, in trecut nu au fost facute previziuni referitoare la valurile de „caldura umeda” sufocanta si efectele acestora asupra capacitatii de adaptare a organismului uman.

Cele mai periculoase efecte

Studii recente arata ca cele mai periculoase efecte ale caldurii rezulta dintr-o combinatie de temperatura si un anumit nivel de umiditate.

Fenomenul este masurat cu un indice compozit de temperatura ce integreaza efectele caldurii, umiditatii si radiatiei solare.

Indicele arata capacitatea de evaporare a transpiratiei, mecanism ce permite corpului uman sa isi mentina o temperatura normala.

Atunci cand indicele de temperatura atinge 35 de grade Celsius, evaporarea transpiratiei este foarte limitata, iar in aceste conditii supravietuirea devine dificila.

Or, acest nivel critic de temperatura va fi atins in timpul verii in cea mai mare parte din Asia de Sud pana la sfarsitul secolului, daca nu vor fi reduse emisiile de dioxid de carbon (CO2).

In anumite zone, caldura va deveni sufocanta si va depasi valoarea de 35 de grade Celsius.

In contextul scenariului ce prevede o reducere a emisiilor de CO2 similara aceleia la care s-au angajat tarile semnatare ale Acordului pentru clima de la Paris in 2015, temperaturile vor depasi oricum valoarea de 31 de grade Celsius, considerata deja ca fiind periculoasa pentru sanatate.

Un scenariu care nu este inevitabil

Regiunile cel mai dur afectate vor fi probabil nordul Indiei, Bangladesh si sudul Pakistanului, unde traiesc un total de 1,5 miliarde de persoane.

Aceste regiuni se numara, de asemenea, printre cele mai sarace din Asia de Sud, unde o parte importanta a populatiei depinde de culturi care necesita multe ore de munca dificila pe terenuri agricole si fara protectie impotriva razelor solare.

„Aceste conditii fac populatiile din zona foarte vulnerabile la modificarile climatice, daca nicio masura nu va fi luata pentru a minimaliza incalzirea globala”, a explicat Elfatih Eltahir, profesor de ingineria mediului la MIT, unul dintre principalii autori ai studiului.

Desi previziunile la nivel mondial indica faptul ca Golful Persic ar putea deveni pana la sfarsitul secolului regiunea de pe Glob unde se vor manifesta cele mai grave valuri de caldura, nordul Indiei ocupa la mica distanta locul al doilea in acele simulari, urmat de estul Chinei — o alta regiune intens populata.

„Speram ca va fi posibil sa se evite ca aceste previziuni ale unor valuri de caldura ucigase sa se concretizeze in Asia de Sud printr-o reducere suficient de importanta a emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru a limita modificarile climatice”, a adaugat profesorul Eltahir, potrivit caruia „acesta nu este un scenariu inevitabil”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2