CĂLDURI DE VARĂ – Cum ajutăm pisicile, cățeii și iepurii să treacă mai ușor pentru caniculă

Reclame home 1
Reclame home 1

Canicula e grea pentru om, darămite pentru cățel sau pisică. În primul rând e vorba despre a asigura animalului apa necesară pentru a nu se deshidrata, dar sunt și alte reguli de urmat. Așadar, fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să țină cont de asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare, asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ), verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie, verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electric, respectiv în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră depăşeşte 25ºC.

Fermierii maramureșeni trebuie să știe că la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, proprietarul animalului are obligația să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

Medicii veterinari spun că în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, atunci apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Primăriile pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate, consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere, să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cât privește animalele de companie, cum ar fi câinii, pisicile sau iepurii ţinuți afară, este important să li se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. Animalele de companie nu trebuie ținute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Apoi, caii şi poneii ţinuţi afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă şi hrană. Transporturile de animale trebuie realizate pe timpul nopţii, sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei, respectiv înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului;

Cantitatea de apă recomandată pentru vaci – lapte / 38 – 52 litri, bovine / 38 litri, cabaline / 20 – 45 litri, porcine / 4 – 11.5 litri, ovine / 6 litri, respectiv păsări – curte / 0,5litri.

 

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole