Camera Deputatilor a adoptat proiectul de modificare a Codului penal

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului penal in forma aprobata de Senat, informeaza AGERPRES.

Reprezentantii PNL si USR au anuntat ca il vor ataca din nou la Curtea Constitutionala.

S-au inregistrat 180 de voturi “pentru”, 81 – “impotriva” si doua abtineri.

S-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma initiala a legii, care au fost declarate neconstitutionale de catre CCR, si au ramas in forma initiala articole criticate de Opozitie, pe motiv ca nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstitutionale de Curte.

Unul dintre acestea se refera la reducerea termenelor de prescriptie a pedepselor. Astfel, termenele de prescriptie a raspunderii penale vor fi: de 8 ani fata de 10 ani in legea in vigoare, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani; si de 6 ani in loc de 8 ani cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani.

Un alt text se refera la abrogarea articolului referitor la neglijenta in serviciu.

O alta modificare prevede introducerea unui termen de un an in care se poate face un denunt. “Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii acesteia”, se mentioneaza in proiect.

Camera Deputatilor este for decizional.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1