Camera Deputatilor: Proiectul privind executarea pedepselor, adoptat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 175 voturi pentru, 85 impotriva si 20 abtineri, proiectul de lege privind executarea pedepselor, care stabileste ca detinutii sa beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare.

Deputatii au aprobat forma, decisa in Comisia juridica, a proiectului pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Reprezentantul Guvernului a anuntat ca sustine varianta propusa de Executiv, nu cea din comisie, relateaza Agerpres.

Potrivit celor adoptate, „la calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata”. In forma propusa de Guvern se prevedea reducerea pedepsei cu 3 zile la fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare.

„Se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare cazarea in oricare din situatiile urmatoare: cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupului sanitar si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerei de detinere la numarul de persoane cazate in camera respectiva; lipsa accesului la activitati in aer liber; lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si a cerintelor de igiena; existenta infiltratiilor umezelii mucegaiului in peretii camerelor de detentie”, au mai decis deputatii.

Proiectul mai prevede ca nu se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare ziua sau perioada in care persoana a fost internata in infirmerii din cadrul locurilor de detentie, in spitale din reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a MAI, a Ministerului Sanatatii.

De asemenea, dispozitiile nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

Un alt amendament adoptat prevede ca in doua luni dupa publicarea legii in Monitorul Oficial se va face evaluarea tuturor penitenciarelor si in patru luni se vor evalua detinutii si conditiile in care isi executa pedepsele.

Legea se va aplica pentru cei care au avut de ispasit pedepse din 2012 pana in prezent.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2