Camera: Ordonantele privind achizitionarea “Cuminteniei Pamantului”, respinse; donatorii isi pot recupera banii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Camera Deputatilor a respins marti ordonantele de urgenta ale Guvernului 10/2016 si 19/2016 referitoare la achizitionarea sculpturii lui Constantin Brancusi “Cumintenia Pamantului”, adoptand, insa, un amendament care permite celor care au facut donatii sa-si recupereze banii, informeaza AGERPRES.

Amendamentul la ordonanta 10/2016 prevede ca efectele juridice produse de aceasta, in perioada aplicarii, se mentin, ca urmare cei care au facut donatii pentru achizitionarea lucrarii isi vor putea recupera banii.

Astfel, deputatii au respins, cu 201 voturi “pentru”, 31 ”impotriva” si 61 abtineri, OUG 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea unui bun apartinand patrimoniului cultural national mobil, clasat in categoria Tezaurul patrimoniului cultural national mobil — “Cumintenia Pamantului”, precum si cu 205 voturi “pentru”, 32 “contra” si 59 abtineri, OUG 19/2016 pentru completarea acesteia.

Ordonanta de urgenta 10/2016 avea ca obiect de reglementare stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea ”Cuminteniei Pamantului”, iar ordonanta de urgenta 19/2016 stabilea si alte parghii de strangere a donatiilor (parteneriate cu ONG, utilizarea colectarii prin serviciile de mesagerie scurta — SMS, donatii online etc.), precum si prin diferitele colaborari cu persoanele juridice din sectorul privat.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat, la dezbateri, ca ordonantele nu-si mai au rostul pentru ca efectele lor au devenit caduce si, ca atare, trebuie respinse. “Daca noi dorim sa achizitionam in domeniul public al statului opere noi, anual in bugetul de stat trebuie sa avem o suma”, a afirmat Marton Arpad.

Deputatul liberal Gigel Stirbu, presedintele Comisiei de cultura, a mentionat ca totul a plecat de la ”o intentie laudabila” de a cumpara ”Cumintenia Pamantului” si a spus ca acest demers trebuie continuat.

Camera Deputatilor este for decizional.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2