Campania aeriana contra SI costa Statele Unite 8,3 milioane de dolari pe zi

Reclame home 1
Reclame home 1

Statele Unite cheltuiesc in fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanta campania lor aeriana contra organizatiei Statul Islamic (SI) in Siria si Irak, o cifra in crestere, au declarat luni responsabili ai Pentagonului.

De la inceputul raidurilor aeriene americane la 8 august in Irak si apoi in Siria, operatiunile au costat 580 milioane de dolari, potrivit capitanului de fregata Bill Urban, un purtator de cuvant al ministerului american al apararii, citat de AFP transmite Agerpres.

Pana in prezent, Pentagonul estima costul zilnic al campaniei aeriene la circa 7 milioane de dolari, dar, potrivit unui responsabil care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, ritmul misiunilor s-a intensificat in ultimele saptamani.

Cu toate acestea, analisti independenti considera aceste cifre prea mici. Potrivit lui Todd Harrison, expert la Centrul pentru evaluare strategica si bugetara din Washington, campania ar putea sa coste intre 2,4 si 3,8 miliarde de dolari pe an.

Daca atacurile aeriene impotriva unor tinte jihadiste se intensifica, aceasta suma ar putea ajunge intre 4,2 si 6,8 miliarde de dolari pe an, explica analistul intr-un raport publicat la sfarsitul lunii septembrie.

Potrivit acestuia, zborurile de recunoastere apasa cel mai greu asupra bugetului operatiunii „Determinare absoluta”.

Pentru a face sa zboare o drona Predator sau Reaper de exemplu, costa 1.000 de dolari pe ora. Dar Global Hawk, o drona de supraveghere capabila sa zboare la o altitudine mult mai mare, costa pe ora 7.000 de dolari.

Finantarea acestei campanii vine din bugetul de razboi al Pentagonului: Fondul pentru operatiuni de urgenta in afara tarii /Overseas Contingency Operations, OCO/. Separat de bugetul central al Apararii, acest fond este „cardul de credit” folosit pentru a acoperi costurile razboaielor purtate de Statele Unite.

Congresul l-a marit cu 85 de miliarde de dolari pentru anul fiscal care s-a incheiat in luna septembrie. Dar Pentagonul prevede o scadere semnificativa a bugetului sau pentru 2015.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole