Campania electorala, confiscata de politruci

Reclame home 1
Reclame home 1

Campania electorala este sau ar trebui sa fie momentul in care societatea politica are cea mai buna ocazie de a discuta cu cetatenii, in care politicienii dau ochii cu electoratul, in care trag linie si isi fac raportul de activitate si in care cei care raman in jocul politic isi pun pe masa ofertele electorale concrete, stabilindu-si planul de activitati.

In acest moment, Europa dezbate daca Uniunea noastra va merge in urmatoarea perioada pe masuri economice de austeritate sau va adopta strategia cresterii economice prin investitii, care sunt cele mai bune mijloace pentru a crea locuri de munca, daca vom crea surse alternative de energie si in ce conditii, cum vom reduce problemele de mediu, daca ar trebui sa existe un venit minim garantat in toate tarile europene, care sunt solutiile la imbatranirea populatiei si problemele demografice, cum se poate aplica reforma sistemelor de pensii pe cale sa se prabuseasca.

De aici putem extrage cel putin zece idei pentru o campanie desteapta, care sa nu-i jigneasca pe cei care mai cred in importanta votului si isi doresc ca Romania sa fie reprezentata cu demnitate in Parlamentul European. Romania, tara in care oamenii au murit in strada pentru ca sa poata gandi liber, este in acest moment asaltata de sloganuri ametitoare si de culori stridente, fara substanta. De doua saptamani, avem o campanie electorala care nu are nicio legatura cu vreo tema de dezbatere europeana. De doua saptamani, noi discutam despre cate funde taie domnul Ponta si in ce barci se plimba, despre cum a sarit cu parasuta doamna Udrea sau ce acuzatii de coruptie face domnul Basescu.

Este o dezbatere electorala care se mentine penibila din punct de vedere intelectual. Nu stiu ce vor sa spuna cetatenilor prin acest tip de mesaje, dar rezultatul lor nu poate fi decat unul singur: sa scarbeasca si mai mult populatia, ceea ce o sa o determine sa renunte sa mai mearga la vot. Poate ca suntem in prezenta unei strategii de campanie electorala si a unui joc prin care tocmai aceasta se doreste, ceea cear confirma inca o data ca pactul de coabitare intre Traian Basescu si Victor Ponta exista in continuare si functioneaza foarte bine.

Pe de alta parte, cei doi nu fac altceva decat sa scoata populatia din jocul democratic, prin comportamentul pe care il afiseaza public.Un liderpolitic, sef al Guvernului, presedinte al statului, care incearca sa indeparteze populatia de un drept esential, dreptul la vot, este un lider care isi doreste ca Romania sa fie dominata de un gen de formula politica totalitara, dictatoriala. Nu ne putem spune ca suntem atasati valorilor democratiei daca nu incercam, macar in campania electorala, sa formulam o dezbatere reala a problemelor care apasa societatea romaneasca si societatea europeana in ansamblu. Romania are nevoie de o asemenea dezbatere: despre locuri de munca si despre investitii. Poporul roman merita mai mult respect decat sa fie tratat ca un cititor de tabloide care poate sa se uite la doua-trei poze cu barcute, cu tricouri.

Constat ca au aparut tot felul de sondaje de manipulare. Case de sondaj mai mult sau mai putin cunoscute, mai mult sau mai putin atasate politic, fac un joc in care ridica PSD si incearca sa dea o sansa PMP. In realitate, Victor Ponta il ajuta pe Traian Basescu sa-si gaseasca un vehicul politic, iar PMP este clar partidul care ii va da o solutie de iesire din actualul mandat presedintelui Basescu. Si la suspendarea din 2012, si acum,Traian Basescu face parte din aceeasi echipa cu Victor Ponta. Totusi, este un lucru pe care unii oameni politici si echipele lor de campanie nu il pot afla din sondaje. Romanii pot caracterizati sub multe forme si chiar in Europa, au fost umiliti de multe ori si fi numiti in multe feluri, dar niciodata „tampiti”!

In 25 mai, romanii pot sa le demonstreze celor care isi doresc sa voteze doar membrii de partid ca puterea este la ei. Cititi programele electorale (ale celor care au), analizati propunerile candidatilor, evaluati ce au facut pana acum si cat e de credibil ceea ce va propun, faceti o alegere si exprimati-o prin vot! Este esenta democratiei, este rezultatul a sute de ani de sacrificii si este dovada ca Romania este o tara profund europeana.

Norica Nicolai, europarlamentar PNL

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole