Campanie de informare si sensibilizare pentru prevenirea abuzului si formelor de violenta in comunitatile de romi

Reclame home 1
Reclame home 1

Institutia Prefectului-Judetul Maramures in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures deruleaza o campanie de informare si sensibilizare in vederea prevenirii abuzului si a oricarei forme de violenta asupra copilului in cadrul comunitatilor de romi din judetul Maramures. In cadrul campaniei au loc intalniri cu elevi si parinti, carora li se prezinta informatii de baza privind drepturile copilului, formele de abuz, efectele abuzului asupra dezvoltarii copilului, precum si modalitatile de sesizare a unui abuz.

Activitatile din cadrul campaniei constau in intalniri directe cu grupurile tinta (copii pana la 10 ani, adolescenti, parinti si cadre didactice), avand ca obiectiv informarea, constientizarea si prevenirea abuzului asupra copilului.

Primele intalniri din cadrul campaniei s-au desfasurat la scoala din cadrul comunitatii de romi din localitatea Salsig si Remetea Chioarului. La intalnire au participat inspectorul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului-Judetul Maramures, Cristina Moldovan, Anamaria Turdean, Nicolae Boitor, reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, viceprimarul Danut Gheorghe Ungur,  directorul scolii din Salsig, Ioana Zah, directorul Scolii din Temetea Chioarului, Calin Mircea Moje, cadre didactice, mediatori scolari.

La intalniri s-au purtat discutii cu parintii elevilor de etnie roma, pe tema drepturilor copilului, formelor de abuz precum si efectele abuzului asupra dezvoltarii copilului.

S-au purtat discutii cu elevii de etnie roma, in vederea informarii privind drepturile copilului, formele de abuz precum si efectele abuzului asupra dezvoltarii copilului.

De asemenea, elevii au fost informati cu privire la facilitarea accesului la educatie prin existenta locurilor special alocate romilor in invatamantul liceal si universitar. In anul scolar 2017-2018 exista un numar de patru elevi romi care sunt in clasa a VIII-a la scoala din Salsig, respectiv cinci elevi la scoala din Remetea Chioarului.

Au fost vizitate scoala gimnaziala din Salsig, in care exista 20 de elevi romi care apartin invatamantului gimnazial, si scoala din cadrul comunitatii de romi care este frecventata de 33 de copii care apartin  invatamantului primar. Frceventa scolara a elevilor de etnie roma este in procent de 90%. In localitatea Remetea Chioarului sunt 128 de elevi romi, din care 64 apartin invatamantului primar, 36 elevi studiaza in invatamantul gimnazial, iar 28 sunt prescolari. In comunitatea de romi din Remetea Chioarului traiesc aproximativ 310 persoane de etnie roma.

La Primaria Remetea Chioarului sunt depuse 40 de dosare pentru acordarea de ajutor social. Comunitatile de romi sunt racordate la reteaua de apa si energie electrica. Un numar de aproximativ 30 de personae de etnie roma sunt angajate la o frima privata din municipiul  Baia Mare.

Comunitatea de romi se ocupa si cu mestesugul impletiturilor de nuiele.  In cadrul campanirei, s-a constat faptul ca un numar de 10 elevi din invatamantul primar nu au ghiozdane. Institutia Prefectului Judetul Maramures va solicita ONG-urilor implicare si sprijin in vederea obtinerii ghiozdanelor. Directorul scolii din Remetea Chioarului a solicitat sprijin in vederea angajarii unui psiholog scolar dar si a desfasurarii programului “A doua sansa”.

Inspectorul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului Judetul Maramures a propus organizarea unei intalniri cu parintii elevilor de etnie roma, dupa terminarea sezonului de colectare a ciupercilor.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole