Canada incearca sa obtina trupe ONU pentru Ucraina

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul de externe al Canadei a anuntat joi ca depune eforturi diplomatice pentru desfasurarea unei forte ONU de mentinere a pacii in Ucraina, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

“Peste tot in lume, Canada a purtat discutii cu mai multe tari asupra viabilitatii si utilitatii posibilitatii de a implementa operatiuni de mentinere a pacii si de asigurare a unei supravegheri politienesti in Ucraina”, a declarat ministrul de externe, Chrystia Freeland.

Comunicatul ministerial precizeaza ca premierul canadian, Justin Trudeau, a promovat ideea trimiterii “castilor albastre” in Ucraina inclusiv printr-un dialog direct cu cancelarul german, Angela Merkel. Freeland a examinat personal fezabilitatea si perspectivele unei astfel de misiuni impreuna cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, si cu secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres.

Freeland este de origine ucraineana, la fel ca alti 1,2 milioane de canadieni, arata AFP. Guvernele de la Ottawa au sustinut permanent pozitia Ucrainei in conflictul cu Rusia, dupa anexarea Crimeei in 2014, si au adoptat sanctiuni impotriva Moscovei, alaturi de alte state occidentale. La inceputul acestui an, Canada a prelungit pana in 2019 misiunea unui contingent militar insarcinat cu instruirea trupelor ucrainene.

Crearea unei forte de mentinere a pacii trebuie aprobata de Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1