Canada: Medicii vor putea prescrie pacientilor o vizita la muzeu

Reclame home 1
Reclame home 1

O vizita la muzeu in completarea tratamentelor conventionale? Medicii din Canada vor putea prescrie, incepand de de joia viitoare, astfel de remedii alternative in cadrul unui proiect-pilot unic in lume, potrivit initiatorilor sai, relateaza vineri AFP, informeaza AGERPRES.

Rezultat al unui parteneriat intre asociatia Medicilor francofoni din Canada (MFdC) si Muzeul de arte frumoase din Montréal (MBAM), proiectul va permite pacientilor care sufera de diverse afectiuni fizice sau mentale, precum si apropiatilor acestora, sa beneficieze de vizite gratuite la muzeu si sa se bucure de binefacerile artei asupra sanatatii.

Intr-o prima faza a proiectului, medicii participanti vor putea prescrie pana la 50 de retete pentru vizitarea colectiilor si expozitiilor MBAM, fiecare dintre acestea valabila pentru maximum doi adulti si doi minori.

„Circa o suta de medici” s-au inscris pana acum in proiectul care va dura un an, a precizat joi pentru AFP Nicole Parent, directoarea generala a MFdC.

Nicole Parent compara aceste binefaceri la „nivelul neuro-hormonilor produsi cu momentul in care facem activitati fizice”.

Contemplarea unei opere de arta sau participarea la o activitate creativa stimuleaza aceleasi elemente care actioneaza „asupra functiilor cognitive, starii de bine, ne referim la neuro-hormonii care joaca un rol in depresie, stres, anxietate, iar asta inseamna ca beneficiile au fost demonstrate la acest nivel”, a explicat directoarea.

Aceasta spera ca alte muzee din Canada vor urma MBAM, care a dezvoltat incepand cu 2016 un program de expertiza in terapia prin arta in beneficiul persoanelor care sufera de diferite probleme de sanatate.

Asociatia MFdC este pe cale sa elaboreze „un protocol de cercetare pentru a incerca sa identifice, din perspectiva pacientilor, poate si din perspectiva medicilor, avantajele, impactul, efectele acestui program”.

„Cred ca anul viitor vom fi in masura sa colectam cateva date, care vor fi foarte interesante pentru a avea o perspectiva a rezultatelor”, a subliniat Parent.

„Pentru sceptici, reamintim ca in urma cu doar 100 de ani, se spunea ca sportul deformeaza corpul si afecteaza fertilitatea femeilor”, a mai precizat intr-un comunicat Nathalie Bondil, directoarea generala a MBAM. „In ziua de astazi, medicii prescriu exercitii, vor putea prescrie si vizite la MBAM de acum inainte”, adaugat aceasta precizand ca este foarte mandra de acest „proiect-pilot vizionar”.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole