Cand ne este somn, mici zone ale creierului ‘adorm’ (studiu)

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Chiar inainte de a ne simti obositi, in creier exista semne care arata ca trebuie sa incetam anumite activitati care cer vigilenta. Potrivit unui studiu efectuat pe sobolani si ale carui rezultate au fost publicate miercuri, chiar daca animalul ramane treaz, neuronii unor mici zone ale creierului pot iesi pentru scurt timp din circuit, ca si cum ar fi in stare de somn.

‘Grupuri specifice de neuroni pot adormi, cu consecinte negative asupra performantei’, explica Chiara Cirelli, profesor de psihiatrie la Universitatea Wisconsin-Madison (SUA) si coautor al acestui studiu publicat in revista stiintifica Nature si citat de AFP. ‘Cand ne este somn, facem greseli, atentia noastra se relaxeaza si vigilenta noastra este la pamant’, adauga cercetatorul.

Oamenii de stiinta credeau pana acum ca privarea de somn afecteaza in general tot creierul. Electroencefalogramele (EEG) arata profiluri de unde cerebrale tipice starii de veghe sau de somn.

Studiul, realizat pe sobolani a caror adormire era intarziata cu patru ore, a pus in cauza aceasta teorie. Cercetarile arata ca la soareci, aparent tot timpul treji si activi, grupuri de neuroni pot fi in stare de somn timp de cateva fractiuni de secunda.

Chiar si cand unii neuroni ieseau local din circuit, masuratorile EEG asupra intregului creier ‘indicau o stare de veghe’, arata Chiara Cirelli.

In paralel cu activitatea electrica globala a creierului sobolanilor, cercetatorii au analizat activitatea neuronilor din doua regiuni cerebrale diferite (cortex motor frontal si parietal) unde fusesera implantati electrozi.

In cadrul unui experiment in care erau studiati 20 de neuroni, ’18 au ramas treji. Pentru ceilalti doi erau semne de somn – scurte perioade de activitate alternand cu perioade de liniste’, mai explica doctorul Cirelli.

Intr-un creier privat de somn, diferiti neuroni pot rand pe rand sa intre in stare de somn in diferite zone ale creierului, potrivit cercetatorilor. Cu cat adormirea era intarziata mai mult, cu atat frecventa acestor perioade de somn local crestea.

Soarecii, care erau chemati sa realizeze o sarcina complicata, precum prinderea unei bucati de zahar cu o labuta, esuau. Ei faceau sa cada zaharul sau nu reuseau sa-l atinga, potrivit autorilor studiului.

Lucrari anterioare aratasera deja riscurile pe care le prezinta pentru om atipirea timp de cateva secunde, potentiala cauza de accidente de masina, scrie agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *