CAND POȚI SĂ MORI DIN NEGLIJENȚĂ – Cum se culeg corect ciupercile din pădure

Reclame home 1
Reclame home 1

Direcția de Sănătate Publică Maramureș avertizează maramureșenii să aibă grijă la ce ciuperci cumpără din piețe sau culeg din pădure. Ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri, însă pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie – septembrie.

Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, a declarat, pentru ziarmm.ro, că în acest an au fost puține cazuri de intoxicații cu ciuperci, mult mai puține față de anii trecuți. Însă nu au fost probleme deosebite, nefiind înregistrate decese.

„În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive: greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică, tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă, tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială, tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici, tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică, respectiv simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.

Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic”, precizează DSP Maramureș.

Culegătorilor şi consumatorilor de ciuperci li se recomandă să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise, să culeagă ciupercile doar în vase solide, cum ar fi coşuri, găleţi, vase de plastic, deoarece în sacoşe, genţi, pungi se strivesc şi se strică foarte repede, să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea şoselelor, dacă aceştia nu posedă certificat fitosanitar, să nu consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă, să nu consume ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude, respectiv fiind alimente indigeste, să nu le  folosească în alimentaţia copiilor.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole