Cand s-ar putea aplica o masura privind reducerea TVA

bani calcule finanteGuvernul va face o analiza, in luna aprilie, asupra variantelor de reducere a TVA inca din acest an, urmand sa aleaga una dintre cele doua in discutie – reducerea generala de TVA la 20% sau reducerea TVA de 9% la produsele alimentare, o modificare in acest sens, daca va fi adoptata luna viitoare, fiind posibil sa intre in vigoare la 1 iunie, devansand astfel cu sase luni masuri similare prevazute in viitorul Cod fiscal, informeaza Agerpres.

“Vreau sa va dau o veste. Nu stiu daca e buna sau daca e rea, o sa stabilim impreuna in aprilie. E 25 martie, avem practic o imagine extrem de clara a incasarilor la buget pentru primul trimestru. Asta inseamna ca putem, 99% — imi pastrez acel 1% care nu tine de partea economica, tine de negocierea noastra politica cu institutiile financiare — dar 99% putem sa aplicam o masura de reducere a TVA-ului, chiar din luna aprilie sa luam decizia. Si, practic, Codul fiscal, cel care va intra in vigoare de la 1 ianuarie si care prevede atat reducerea cotei de TVA generala la 20%, cat si reducerea la 9% pentru produsele agricole de baza, sa fie devansata cu cel putin sase luni. Vestea mai putin buna este ca nu putem sa le facem pe amandoua anul acesta, ori reducem cota de TVA generala la 20%, ori ramane 24%, si o reducem la produsele alimentare.(…)

Important este sa facem analiza impreuna prin care sa luam decizia cea mai buna.(…) Voi fi receptiv la lobby-ul facut de agricultura, dar, in acelasi timp, vreau sa luam o masura care sa ajute in ansamblu economia romaneasca. Nu stiu inca, in aprilie, cand avem toate datele, putem lua masura, nu stiu pe care din cele doua vom alege”, a declarat premierul.

La plecarea, miercuri, de la conferinta de lansare a primelor trei masuri din cadrul PNDR 2014-2020 de la Ministerul Agriculturii, Ponta a facut, la solicitarea presei, si alte precizari asupra anuntului sau.

“Am vrut sa dau o veste legata de TVA (…) Si vestea este ca avem practic datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive, legate de incasari la buget, si putem in mod real — 99% am spus, pentru ca trebuie sa discutam si cu institutiile financiare sa le aratam aceste date — putem sa devansam, fata de 1 ianuarie, cand intra in vigoare tot Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, putem sa devansam o masura legata de reducerea TVA-ului.

Dar nu putem sa le facem pe amandoua, adica si de la 24 % la 20% tot TVA-ul si de la cat este acum pentru produsele agricole. Putem doar una dintre ele, ca sa nu riscam si sa nu avem un dezechilibru bugetar. O sa decidem impreuna cand avem toate datele si facem si o analiza, pana pe 15 aprilie, si atunci decidem care din cele doua masuri anticipate fata de 1 ianuarie, pentru ca la 1 ianuarie (2016 — n.r.), prin Codul fiscal, ambele vor intra in vigoare, care dintre ele este mai utila pentru dezvoltarea noastra si ca semnal pana la urma.(…) Mesajul pe care-l dam este un mesaj de impulsionare a cresterii economice si a dezvoltarii”, a precizat premierul.

Intrebat cand s-ar aplica o masura privind reducerea TVA, Ponta a spus: “Daca o adoptam in aprilie, da, cred ca 1 iunie. E nevoie, stiti ca pe 25 ale lunii apar raportarile”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1