CANICULĂ AȘTEPTATĂ – Controalele în Maramureș se intensifică în perioada care vine

Să lucrezi pe șantier sau în alte locuri cand afara sunt peste 30 de grade se dovedește a fi de multe ori greu de făcut. Tocmai de aceea angajatorul are niște obligații de îndeplinit față de angajații care își riscă sănătatea pe astfel de temperaturi, iar respectarea acestor obligații vor fi verificate de către inspectorii de muncă în perioada care urmează.

De altfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş anunță angajatorii, indiferent de forma lor de proprietate, că, în următoare perioadă va intensifica controalele pentru verificarea respectării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanele încadrate în muncă.

Autoritățile reamintesc că în perioadele cu temperaturi ridicate, certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, atunci când indicele de confort termic este materializat prin temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure o serie de măsuri minimale.

„Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme, asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă vorbim de reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer”, precizează ITM Maramureș.

Tot în perioade de caniculă, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor vorbim de asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie sau asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsuri precum reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, mai precis până la ora 11.00 şi după ora 17.00, respectiv întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile de mai sus se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin două zile consecutiv, iar la aplicarea acestor măsuri angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. Asta înseamnă prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior sau fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat. Nerespectarea prevederiloe Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei”, concluzionează ITM Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu