CANICULĂ – Indice de confort termic depășit în Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Azi, 23 iunie, este prima zi de vară autentică în Maramureș. Autoritățile tocmai au anunțat că indicele de confort temperatură-umezeală (ITU) a atins pragul critic de 80 unități in municipiul Baia Mare. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș recomandă maramureșenilor să evite în perioadele de caniculă și disconfort termic expunerea la soare, mai ales în intervalul orar 10.00-18.00.

Mai mult, specialiștii menționează că trebuie reduse deplasările care nu sunt esențiale, respectiv evitate locurile aglomerate și neventilate, Se impune a se consuma între 2 și 4 litri de lichide pe zi, fără a aștepta apariția senzației de sete, fructe și legume proaspete. Pentru a preveni deshidratarea trebuie evitat consumul de băuturi care conțin cofeină, zahăr, respectiv băuturi alcoolice, dar și a alimentelor ușor perisabile. Când ieșiți afară musai îmbrăcăminte lejeră, subțire, din țesături/fibre naturale, în culori deschise, pălării pe cap și ochelari de soare. De asemenea, se recomandă eliminarea efortului fizic intens, mai ales în orele de vârf. În perioada de caniculă și disconfort termic trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, persoanelor vârstnice sau cu dizabilități, cărora li se va oferi în mod regulat lichide. Aparatele de aer condiționat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Medicii reamintesc faptul că cei mai afectați de caniculă și un indice de temperatură umezeală ridicat sunt bolnavii cronici, bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei), precum și persoanele obeze.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole