Canicula: ITM Maramures va intensifica controalele in randul angajatorilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

muncitori-constructiiCa urmare a avertizarilor emise de Administratia Nationala de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse in zilele urmatoare, in care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in cea mai mare parte a tarii, Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla respectarea masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

 1. Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme:
 2. a) asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute ;
 3. b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
 4. c) trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme .
 5. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
 6. a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
 7. b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
 8. c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
 9. d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
 10. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
 11. a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
 12. b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
 13. c) asigurarea de dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:

 1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
 2. b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00;
 3. c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Masurile de mai sus se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, iar la aplicarea acestor masuri angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:

 1. a) prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
 2. b) fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures comunica pe aceasta cale ca, vor intensificate controalele pentru verificarea respectarii prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanele incadrate in munca.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2