Canicula tine pana in luna octombrie

Reclame home 1
Reclame home 1

apa-canicula-cismeleTemperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii in lunile august si septembrie, iar abaterile termice cele mai mari sunt posibile in special in zonele sud-estice, sudice si vestice, arata prognoza meteorologica valabila pentru intervalul august – octombrie 2015, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie, informeaza Agerpres.

In august, temperaturile medii lunare, raportate la perioada 1981—2010, se vor situa peste mediile multianuale (19,7 grade Celsius) in cea mai mare parte a teritoriului, cele mai mari temperaturi fiind posibil sa se inregistreze indeosebi in regiunile sudice, sud-estice si vestice. Astfel, pentru Muntenia sunt prognozate temperaturi medii de 18-23 grade Celsius, in Dobrogea intre 22 si 23 de grade Celsius, in Transilvania de 16-20 grade Celsius si in Banat intre 19 si 23 de grade Celsius. In ceea ce priveste cantitatile de precipitatii, acestea vor fi deficitare in aproape toata tara, cele mai scazute valori fiind posibile in sud-estul si sudul teritoriului, unde se vor inregistra intre 22 si 40 de litri/mp. Media multianuala de precipitatii este de 77,8 litri/mp.

La nivelul lunii septembrie se preconizeaza temperaturi medii lunare ce vor inregistra valori peste normele climatologice (stabilite la 14,8 grade Celsius) in sud-estul, sudul si vestul tarii, iar in celelalte regiuni se pot apropia de cele normale. Pentru Banat sunt prognozate temperaturi medii de 15-18 grade, Crisana (15-16 grade), Dobrogea (16-19 grade), Maramures (13-15 grade), Transilvania (11-16 grade), Oltenia (13-18 grade), Muntenia (14-18 grade) si Moldova (10-17 grade). La capitolul precipitatii, prognoza releva cantitati lunare cu tendinta spre deficit in majoritatea regiunilor, cu exceptia centrului si nordul tarii unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice, ce se situeaza la 55 l/mp.

In octombrie, estimarile arata ca valorile termice vor fi peste mediile climatologice in sud-est si local in sudul si vestul tarii, iar in restul zonelor se vor incadra in normalul perioadei (9,6 grade Celsius). Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 5 si 12 grade, in Moldova, intre 6 si 10 grade in Transilvania, intre 9 si 10 in Maramures, intre 8 si 12 grade in Oltenia, intre 9 si 12 grade in Muntenia, 10-11 grade in Crisana, 10-13 grade in Banat, si 11-14 grade in Dobrogea. Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta valori peste mediile multianuale in majoritatea regiunilor (cu medii intre 38 si 70 de litri/mp, in Oltenia), mai putin in sud-est si local in sudul si vestul tarii, unde acestea vor fi apropiate de cele normale.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole