Capitala germana are de acum site-uri internet care se termina in .berlin

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Primele site-uri internet care se termina in .berlin sunt active incepand de marti, capitala germana devenind astfel prima metropola care are efectiv o extensie a numelui sau, relateaza AFP citata de Agerpres.

‘Incepand de astazi, berlinezii si Berlinul au domeniul lor internet’, a anuntat firma Dotberlin, care se ocupa de noua extensie. Pentru a fi mai originale decat traditionalele .de, .com sau .org, firmele si organizatiile cu sediul la Berlin sau locuitorii orasului pot cere, in schimbul a 50 euro pe an, sa utilizeze o adresa terminata in .berlin, regula fiind ‘primul venit, primul servit’.

‘Numele de domeniu .berlin permite ca Berlinul sa fie mai bine pus in valoare ca mediu de viata si sediu al unei activitati antreprenoriale’, a spus primarul orasului, Klaus Wowereit.

Incepand din 14 februarie, firmele au avut deja posibilitatea sa se inregistreze cu prioritate, in cadrul fazei numite ‘Sunrine’, impuse de Icann, autoritatea de reglementare mondiala in internet, ce are rolul de a valida numele domeniilor de internet. Le-au fost activate numele si au inceput inregistrarile generale.

Potrivit purtatorului de cuvant al Dotberlin, institutii berlineze ca hotelul Adlon, marile magazine Lafayette si spitalul universitar Charité au decis sa adopte aceasta extensie, alaturi de grupuri ca Yahoo si Porsche.

Si primaria Parisului a anuntat in luna februarie cele 98 de viitoare site-uri cu extensia .paris, operationale din luna mai. Deschiderea generala va avea loc doar spre sfarsitul anului. Alte cateva zeci de metropole vor avea propria lor extensie internet, printre ele numarandu-se New York (.nyc), Londra (.london) sau Roma (.roma). Viena are deja de la inceputul lui martie cel putin un site ce functioneaza cu extensia .wien, insa capitala austriaca va deschide inregistrarile generale in luna iulie.

In cadrul largirii catalogului de ‘domenii de prim nivel’ sau TLD (Top Level Domains), lansat de Icann in 2011, si alte extensii legate de o zona geografica vor fi posibile in Germania, cum ar fi .hamburg, .koeln si . ruhr (de la numele regiunii industriale din vestul tarii), care au obtinut licente, incheie AFP.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2