Capitala Indiei interzice accesul unora dintre vehicule, incercand sa combata poluarea aerului

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Autoritatile din capitala Indiei, New Delhi, au interzis luni accesul pe strazile orasului pentru vehiculele ale caror numere de inmatriculare se termina cu numere impare, incercand astfel sa reduca poluarea deosebit de grava a aerului cu care se confrunta aceasta metropola, informeaza DPA, transmite AGERPRES.

Indexul calitatii aerului, care masoara concentratia de particule fine in suspensie (PM 2,5) a depasit pragul de 500, o valoare ce indica o agravare considerabila a riscului de boli cardiace si pulmonare si o mortalitate prematura deosebit de ridicata pentru persoanele in varsta sau cu afectiuni preexistente.

O poluare care atinge acest nivel inseamna totodata riscuri sporite de imbolnavire a sistemului respirator in randul populatiei generale.

Guvernul local a decretat stare de urgenta de sanatate publica si a impus un sistem de trafic rutier bazat pe circulatia alternativa a vehiculelor cu numere cu sot si cu numere fara sot, cel putin pana pe 15 noiembrie.

Luni, soferii care conduc vehicule cu numere pare inscrise pe placutele de inmatriculare au avut dreptul de a circula pe strazile din New Delhi. Traficul matinal a fost relaxat, iar soferii pareau ca respectau noul regulament. Un reporter al agentiei Reuters a declarat ca nu a vazut niciun vehicul cu numere impare pe strazile din metropola indiana.

“Este un inconvenient major, pentru ca nu voi ajunge la timp la intalnirile pe care le am programate”, a declarat Sagar Bajaj, un tanar indian in varsta de 29 de ani, care incerca din rasputeri sa gaseasca un taxi in Connaught Place, o piata aflata intr-un district extrem de aglomerat din centrul orasului.

Tanarul a spus ca se deplaseaza de obicei cu automobilul personal spre locul de munca, dar placutele sale de inmatriculare se termina cu un numar impar.

Serviciile de ride-sharing au fost exceptate de la noua regula si atat Uber, cat si Ola au anuntat ca nu vor impune cresteri ale tarifelor pe durata acestui regulament de trafic.

Gazele de esapament, alaturi de emisiile generate de activitatile industriale, contribuie cu peste 50% la poluarea aerului din New Delhi in cele mai multe zile ale anului, potrivit estimarilor oficiale.

De asemenea, municipalitatea locala a ordonat inchiderea scolilor pe durata zilei de luni.

Simultan, autoritatile indiene au ordonat incetarea tuturor activitatilor pe santierele de constructii din New Delhi.

Duminica, un buletin guvernamental a anuntat ca indexul calitatii aerului a atins cel mai grav nivel din anul 2019, urcand pana la 494 unitati pe o scala de 500. Luni dimineata, nivelul poluarii coborase sub valoarea de 400 de unitati.

Potrivit unui organism independent de masurare a calitatii aerului, AirVisual, New Delhi a fost cel mai poluat oras major din lume, luni, depasind de doua ori nivelurile masurate in Lahore, un oras din Pakistan, clasat la mare distanta pe locul al doilea in acest clasament.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *