Caracasul nu exclude sosirea altor militari rusi in Venezuela

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul adjunct de externe venezuelean, Ivan Gil, nu a exclus joi sosirea altor militari rusi in tara sa in cadrul acordurilor de cooperare deja semnate cu Moscova, a informat agentia de presa rusa Interfax, citata de Reuters, informeaza AGERPRES.

‘Noi misiuni militare vor sosi cu siguranta in cadrul acordurilor deja semnate’, a declarat el, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Expertii militari rusi aflati deja la fata locului vor ramane in Venezuela atat timp cat este necesar, a adaugat acelasi responsabil venezulean, a carui tara se confrunta de doua luni cu o grava criza politica.

‘Acest grup de specialisti militari se afla in Venezuela in cadrul acordurilor noastre si al contractelor de cooperare tehnico-militara’, a spus Ivan Gil.

La randul sau, ministrul venezuelean pentru planificare, Ricardo Menendez, citat de agentia de presa Interfax, a declarat in marja unui forum ruso-venezuelean la Moscova: ‘Noi cooperam cu Rusia in mai multe domenii, dintre care unul este cel al apararii’.

Grupul public rus Rostec a anuntat luni deschiderea in Venezuela a unui centru de instruire a pilotilor de elicoptere militare de fabricatie rusa.

Saptamana trecuta, presedintele american Donald Trump a cerut Moscovei sa-si retraga militarii trimisi in Venezuela, indicand ca pentru SUA ‘toate optiunile sunt deschise’ pentru a face ca acest lucru sa se intample, conform agentiilor internationale de presa.

La sfarsitul lunii martie, Rusia a trimis in Venezuela doua avioane cu circa 100 de soldati, sub comanda generalul-maiorului Vasili Tonkoskurov, seful fortelor terestre ruse.

SUA au calificat aceasta desfasurare drept o ‘amenintare directa’ si au declarat ca intentioneaza sa-si ‘apere’ si sa-si ‘protejeze’ interesele in regiune.

In acest context, Kremlinul i-a cerut presedintelui Donald Trump sa ‘respecte’ Rusia si sa nu amestece in relatiile sale cu Caracasul, potrivit AFP.

In declaratia sa de joi, ministrul venezuelean a afirmat ca prezenta militarilor rusi nu este o garantie ca SUA nu se vor mai amesteca in afacerile interne ale Venezuelei, raspunzand la o intrebare adresata de reporterul de la Interfax.

Rusia si Venezuela au incheiat in 2011 un acord de cooperare militara ce prevede livrari de armament catre Caracas, finantate prin credite rusesti, noteaza AFP.

La sfarsitul lunii martie, Rosoboronexport – compania de stat rusa pentru armament – a indicat ca Rusia a livrat Venezuelei tancuri, avioane, sisteme de aparare antiaeriana si de artilerie. Au fost livrate, potrivit acesteia, un numar semnificativ de arme rusesti si echipamente militare, inclusiv avioane de vanatoare multifunctionale Su-30MK2, elicoptere de atac ‘Mi’, tancuri, vehicule blindate pentru infanterie, rachete si artilerie, mijloace moderne de aparare antiaeriana si pusti de asalt Kalasnikov. ‘Aceasta a permis Venezuelei sa dobandeasca rapid un potential militar serios, care sa asigure securitatea nationala si capabilitati de aparare’, a declarat un purtator de cuvant al companiei, Viaceslav Davidenko, citat de Interfax.

Venezuela, unde opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat presedinte interimar la 23 ianuarie, a devenit in ultimele saptamani un punct de tensiuni suplimentare intre Washington si Moscova.

La fel ca aproximativ 50 de tari, Washingtonul l-a recunoscut pe Juan Guaido in calitatea sa de presedinte interimar si a cerut plecarea lui Nicolas Maduro, in timp ce Moscova acuza Statele Unite de incercarea de a organiza o ‘lovitura de stat’ in aceasta tara.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2