septembrie 27, 2021

Carmen Dan, despre punerea sub acuzare a sefilor Jandarmeriei: O alta incercare de intimidare; un ordin pe unitate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, considera ca ancheta de la Parchetul General privind protestul din 10 august, in care sunt pusi sub acuzare sefi din Jandarmerie si un secretar de stat din MAI, reprezinta ”o alta incercare de intimidare a unei institutii fundamentale a statului”, informeaza AGERPRES.

“Nu vad in aceasta actiune decat o alta incercare de intimidare a unei institutii fundamentale a statului, si anume Jandarmeria Romana, care are atributii importante in asigurarea ordinii publice. Ma adresez acum jandarmilor, nu numai sefilor Jandarmeriei -, eu sper sa ramana dedicati si sper sa ramana consecventi vocatiei si principiului de a apara statul si de a apara legea si de a aplica legea, pentru ca asta trebuie sa faca Jandarmeria. (…) Eu transmit cu certitudine ca nu este o problema cu functionarea Jandarmeriei si ca Jandarmeria va continua sa-si faca datoria”, a afirmat Carmen Dan, luni, in fata MAI.

Ea a precizat ca statutul cadrelor militare spune foarte clar cand sunt pusi a dispozitie militarii, si anume atunci cand impotriva lor se dispune masura trimiterii in judecata. “In ceea ce-l priveste pe secretarul de stat, avem si acolo o prevedere foarte clara in statutul politistului care spune ca politistul este pus la dispozitie atunci cand impotriva lui s-a dispus masura punerii in miscare a actiunii penale. Amintiti-va ca sefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situatii din presa si iarasi nu este un lucru normal. Se stia cu cateva zile inainte ce urmeaza sa se intample”, a mai spus Carmen Dan.

Aceasta a acuzat Parchetul ca a actionat “la ordin”, dupa o directie “dinainte trasata”.

“Eu vad lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, asa cum m-am mai pronuntat, care de data asta a fost pus in aplicare mai clar si mai precis. Plecand de la dictonul ‘justitia este oarba’, eu cred ca acum este doar surda, dar cu o privire foarte agera in directia dinainte trasata”, a sustinut Carmen Dan.

Ministrul a aratat ca procurorii au acces la informatiile clasificate din raportul intocmit dupa protestul din 10 august si l-a contrazis pe procurorul general.

“Nu cu mult timp in urma, procurorul general mai lansa o declaratie in spatiul public referindu-se la faptul ca procurorii au acces ingreunat la documentele pe care trebuie sa le analizeze, ca urmare a faptului ca acestea sunt secretizate. Cred ca n-ar mai fi facut aceasta declaratie daca ar fi facut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, care vorbeste foarte clar, mai precis, la art. 7, al. 4, despre accesul neingradit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat in conditiile garantarii validarii sau numirii si depunerii juramantului”, a precizat Carmen Dan.

Totodata, aceasta a sustinut ca nu a existat o presiune din partea secretarului de stat Mihai Chirica asupra prefectului Capitalei pentru semnarea ordinului de interventie la protestul din 10 august.

“O comunicare institutionala intre un secretar de stat si un prefect care este coordonat de acel secretar de stat – si sa nu uitam ca principala atributie de serviciu a secretarului de stat Chirica este tocmai coordonarea institutiilor prefectului – este interpretata ca presiune. In ce nota sa interpretam presiunea prin care un sef de stat ii traseaza procurorului general niste sarcini, care, sa ne amintim, nu este in coordonarea presedintelui?”, a conchis Carmen Dan.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2