Carmen Dan: Siguranta incepe sa fie o problema care tinde sa se agraveze daca nu luam masuri

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat sambata ca in Romania siguranta incepe sa fie o problema care tinde sa se agraveze daca nu se iau masuri, cum ar fi modificarea legislatiei pentru intarirea autoritatii politistului si intensificarea pregatirii fizice si tactice a politistilor, informeaza AGERPRES.

Carmen Dan a mentionat ca in acest an au fost peste 200 de actiuni de ultraj, fapt care ar trebui sa ingrijoreze, pentru ca nu este vorba numai de autoritatea politistului, ci si de autoritatea statului.

“Siguranta incepe sa fie o problema si, daca nu suntem categorici in a lua masuri, lucrurile tind sa se agraveze. Spuneam ca numai in anul 2017 au fost peste 200 de actiuni de ultraj si mi s-a raspuns din multe directii, din pacate, ca nu sunt multe. Eu zic ca sunt multe, ca trebuie sa ne ingrijoreze acest fapt, pentru ca pana la urma nu vorbim de autoritatea politistului, ci vorbim de autoritatea statului. (…)

Trebuie sa aducem oameni bine pregatiti in politie si sa avem o legislatie care sa sustina autoritatea politistului. Este obligatoriu sa schimbam legislatia pentru intarirea autoritatii politistului. La acest pachet legislativ am lucrat cu specialistii din minister, cu reprezentantii sindicatelor si cel mai important este ca au contribuit chiar politistii la acest pachet legislativ”, a afirmat Carmen Dan, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, demersul privind modificarile la legile politiei se afla in ultima faza, iar luni (11 decembrie — n.r.) va avea loc dezbaterea publica pe acest pachet legislativ .

“La aceasta dezbatere imi doresc sa fie prezenti atat reprezentantii sindicatelor, cat si societatea civila, pentru ca am vazut destule organizatii neguvernamentale ingrijorate de faptul ca dam puteri prea mari politistilor sau ca acestia ar putea abuza de lege. Abuzul trebuie sanctionat indiferent de cine il savarseste si pentru lucrul acesta avem proceduri. Toate aceste proceduri care privesc intarirea autoritatii politiei sunt cuprinse intr-un manual al politistului si eu am convingerea ca introducand in lege aceste proceduri realizam un echilibru in relatia dintre cetatean si politist, o delimitare intre aplicarea legii si abuz”, a precizat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a sustinut ca, de multe ori, orele de pregatire fizica a politistilor din domeniul ordinii publice sunt facute doar pe hartie, motiv pentru care au fost introduse module de pregatire fizica si tactica de care se ocupa luptatorii de la Actiuni Speciale.

“Ne dorim foarte mult ca politistii din domeniul ordinii publice sa cunoasca foarte bine aceste proceduri. Avem instructori care sa se preocupe indeaproape de pregatirea fizica si tactica a politistilor, sunt deja o parte importanta prezenti la nivelul structurilor teritoriale, dar eu imi doresc sa intarim prezenta lor si in mod periodic sa faca aceasta pregatire, pentru ca am constatat ca acele ore de pregatire fizica care trebuie facute de politisti de cele mai multe ori sunt ore de pregatire fizica doar pe hartie. Am introdus aceste module de pregatire fizica si tactica de care se ocupa luptatorii de la Actiuni Speciale”, a afirmat Carmen Dan.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1