Carnea alba si rosie preparata la gratar sporeste riscul de cancer la rinichi

home camp2
home camp2
home camp2

carne-gratarTemperaturile foarte ridicate atinse in timpul pregatirii carnii albe si rosii la gratar favorizeaza emisia de substante cancerigene pentru om, provocand un risc crescut de cancer la rinichi, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Texas.

Vestea neplacuta pentru amatorii de gratar a fost publicata in revista “Cancer”, studiul asociind regimurile bogate in carne alba si rosie cu un risc crescut de cancer la rinichi, relateaza miercuri pourquoidocteur.fr, citat de Agerpres. Si pregatirea termica a alimentelor are un rol in acest sens, explica autorii cercetarii.

O echipa ce cercetatori de la Centrul de lupta impotriva cancerului ‘MD Anderson’ din cadrul Universitatii Texas a comparat obiceiurile alimentare a 659 de persoane carora le fusese diagnosticat recent un carcinom renal cu cele ale 699 de persoane sanatoase.

“Rinichiul este un organ activ in plan biochimic, care contribuie semnificativ la metabolismul xenobioticelor (substante chimice poluante sau toxice, straine organismului — n.r.); prin urmare este expus unor concentratii mai ridicate de produse cancerigene decat alte organe”, explica autorii studiului.

Datele arata ca persoanele cu carcinom renal consuma mai multa carne rosie sau alba decat cele din grupul de control. Aceasta asociere s-ar putea explica prin modul de pregatire termica a carnii: temperaturile foarte ridicate ale carnii in timpul gatitului favorizeaza emisia de substante cancerigene. Printre cele mentionate in studiu se numara aminele heterociclice sau hidrocarburile aromatice.

“Puiul bine fript, care se consuma adesea la petrecerile cu ‘barbecue’, inseamna enorm de multi acizi heterociclici de tip PhIP”, spune cercetatorul Fabrice Pierre. Cercetatorul subliniaza ca fierul din carne (indeosebi din carnea rosie) are si el un rol in procesul carcinogen, indiferent de modul de tratare termica, incheie pourquoidocteur.fr.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *