Carnea procesata poate provoca aparitia cancerului

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

carneConsumul de carne procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, in timp ce consumul de carne roșie este o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicitații luni de Organizația Mondiala a Sanatațtii (OMS), transmite Reuters citata de Agerpres.

Acest raport poate reaprinde dezbaterile cu privire la presupusele merite ale dietelor alimentare bazate pe carne.

Agenția internaționala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata, așa cum este cea folosita in crenvurști sau in șunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.

“Pentru o persoana, riscul de imbolnavire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramâne redus din punct de vedere statistic, insa acest risc crește odata cu cantitatea de astfel de carne consumata”, a explicat dr. Kurt Straif, conducatorul Programului de monografii derulat in cadrul IARC.

Carnea roșie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec și porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept “carcinogen probabil”. Pe aceasta lista se mai afla substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea carnii roșii in grupa 2 de risc oncologic reflecta existența unor “dovezi limitate” ca poate provoca afecțiuni oncologice.

In cadrul acestui raport IARC a identificat in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne și cancerul colorectal, dar au fost observate și asocieri cu cancerele de prostata și pancreas.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1