Carte romaneasca pentru volohii din Poroscovo

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O mie de abecedare si carti pentru prescolari au ajuns, sambata, 4 februarie, in comunitatea de volohi din Poroscovo, prin grija Institutiei Prefectului – Judetul Maramures. Cartile au fost donate de maramureseni si de alti romani in cadrul actiunii de colectare organizate de Institutia Prefectului si Centrul pentru Transformare Sociala toamna trecuta.

In holul Palatului Administrativ au fost amplasate in luna octombrie 4 puncte de preluare si depozitare a cartilor donate. In decurs de o luna, au fost stranse mii de volume in limba romana, de la manuale la carti de povesti, de la beletristica la carti de specialitate. Doua ONG-uri din Bucuresti si-au adus un aport consistent. Este vorba despre Asociatia Eurocentrica – peste 500 de volume donate si Asociatia George Ogararu pentru cultura si sport – peste 3.400 de carti si manuale noi sau in stare foarte buna. Datorita ajutorului primit din partea Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, numarul manualelor donate a crescut semnificativ. Parte din aceste volume au ajuns in comunitatile romanesti din Apsa de Mijloc, Dobric si Plaiut in cursul lunii decembrie. Acum, a venit momentul sa ne indreptam atenția asupra comunitatii de volohi din Poroscovo si din cateva localitati invecinate.

Pe teritoriul Ucrainei, la 170 km distanta de Slatina, traiesc volohii, oameni saraci, marginalizati si, in mare parte, analfabeti. Ei vorbesc limba romana asa cum se vorbea acum 3 sau 4 secole, presarata cu cuvinte imprumutate din alte limbi. Cresterea demografica in comunitatea de volohi este foarte mare, astfel ca mai bine de jumatate dintre volohi sunt copii. Un fel de lideri ai comunitatii sunt pastorul Ioan Patras si invatatoarea Gabriela Patras, care pun mult suflet in alfabetizarea membrilor comunitatii.

Abecedarele si cartile pentru prescolari au fost donate Bisericii Baptiste din Poroscovo, mai exact pastorului Ioan Patras, care, desfasurand de cativa ani activitati educative, cunoaste comunitatea si stie exact cine ar avea mai multa nevoie de aceste donatii. De asemenea, pastorul Patras desfasoara astfel de activitati si in alte sate locuite de volohi, situate in apropiere.Li s-au donat volohilor din Poroscovo nu doar carti, ci si hrana si imbracaminte.

Ziarmm

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole