Cartea de identitate cu cip va putea fi refuzata din motive religioase sau de constiinta

Reclame home 1
Reclame home 1

Noile carti de identitate electronice vor contine, ca si pasapoartele, cateva date biometrice precum imaginea faciala si amprentele digitale, elemente care confera un grad de siguranta mai mare documentului si care vor fi sterse din sistem prin procedura automata imediat dupa ce actul a fost eliberat, potrivit unui document al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

„Datele biometrice incluse in cartea electronica de identitate sunt imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete. Vor fi exceptate de la obligatia de furnizare a impresiunilor papilare persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila. Datele biometrice se colecteaza in scopul includerii in cartea electronica de identitate, in vederea verificarii autenticitatii acesteia si a identitatii titularului, printr-o comparare directa, intre datele puse la dispozitie de titular si cele incluse in cartea electronica de identitate”, se precizeaza in document.

Potrivit autoritatilor, sporirea gradului de siguranta al actului de identitate este necesar pentru a impiedica diferite persoane sa efectueze tranzactii imobiliare ilicite, trafic de persone sau pentru a stopa migratia ilegala.

Cartea electronica de identitate va fi de tip smart card si va contine date cu caracter personal, inclusiv date biometrice ale titularului, in format tiparit si/sau in format electronic, stocate in cip-ul incorporat, precum si elemente de particularizare si de siguranta, a informat Agerpres. Continutul de date cu caracter personal al cartii electronice de identitate se supune avizarii de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cartii electronice de identitate se realizeaza numai in prezenta titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor sau al Directiei, cu exceptia situatiei in care persoana este netransportabila, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care inregistreaza cererea pentru eliberarea cartii electronice de identitate.

„Pentru persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza eliberarea cartii electronice de identitate, se elibereaza carte de identitate fara cip incorporat, care contine date cu caracter personal in format tiparit, precum si elemente de particularizare si de siguranta”, completeaza Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

Cartea electronica de identitate (CEI) va avea incorporat un cip dubla interfata, cu contact si contactless, care va include un microcontroler integrat, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si o antena pasiva.

Realizarea cartilor de identitate electronice va fi posibila dupa ce Guvernul va adopta Hotararea privind modificarea si completarea unor acte normative referitoare la aplicarea dispozitiilor legale din domeniul evidentei persoanelor, actelor de identitate ale cetatenilor romani, precum si actelor de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, rezidenti in Romania.

Termenul de valabilitate a cartii electronice de identitate este de patru ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, respectiv de zece ani pentru persoanele cu varsta peste 18 ani.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole