Cartel ALFA protesteaza fata de “simulacrul de dezbatere publica” cu privire la proiectul salarizarii

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” protesteaza public fata de simulacrul de dezbatere publica cu privire la proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si fata de procedura parlamentara, care nu respecta toti pasii reglementati de lege pentru adoptarea actului normativ.

“Neasumarea raspunderii guvernului asupra initiativei legislative (asa cum ar fi fost normal) a fost justificata public tocmai prin necesitatea suplimentarii timpului pentru dezbatere, care sa dea forta necesara unei astfel de legi. In realitate, aceasta asa-zisa dezbatere este o parodie care nu urmareste decat sa dea aparenta de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii.     

In baza prevederilor legii, o mare parte a personalului bugetar urmeaza sa beneficieze nu de o crestere, ci de o diminuare a drepturilor salariale. Desi principiul plata egala pentru munca egala este enuntat in proiectul de act normativ, el nu se aplica, legea instituind un tratament salarial diferit pentru cei care desfasoara aceeasi activitate si acelasi volum de munca, in functie de interese si afinitati obscure.

Cel mai clar exemplu este tratamentul discriminatoriu si netransparent pentru salariatii din administratia publica locala, prin excluderea acestora din grilele de salarizare. Astfel, se realizeaza o mare privatizare a administratiei publice, patronate de interese politice. In locul profesionalizarii administratiei publice se doreste o reintoarcere in timp, la vremurile de dinainte de aderare, cu o administratie politizata, slugarnica, slab pregatita, dar cu conexiunile potrivite”, spune Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa.

Alesilor locali, de la orice nivel, li se garanteaza prin proiectul de lege un salariu deosebit de bun, desi ei sunt alesi politic, neavand intotdeauna si competentele necesare postului. In schimb, angajatii primariei, care sunt selectati pe baza de competente, prin concurs, si de multe ori detin expertiza tehnica superioara celor alesi, sunt incadrati in functie de simpatiile sau antipatiile consiliului local.

“Dezbaterile in Parlament au loc pe repede-inainte si nu respecta prevederile legale privind avizarea proiectelor de acte normative. Practic, termenul pentru avizul Consiliului Economic si Social este 19 mai, insa Comisia de munca din cadrul Senatului adopta deja raportul.

Mai mult decat atat, avand in vedere ca Ministrul Muncii si Justitiei Sociale nu este initiator al legii, neasumandu-si raspunderea asupra proiectului, nu intelegem de ce trebuie sa solicite respingerea unor amendamente ale altor ministri din cadrul Guvernului”, mai afirma Bogdan Hossu.

In concluzie, Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” solicita reluarea dezbaterilor in Parlament dupa adoptarea si inaintarea raportului Consiliului Economic si Social si a tuturor institutiilor care, potrivit legii, trebuie sa emita un aviz asupra proiectului de lege. Acest lucru ofera parlamentarilor posibilitatea sa consulte opinia partenerilor sociali si a celorlalti actori publici vizati, inainte de a adopta proiectul de lege, in spiritul principiilor social-democrate de buna guvernare si responsabilitatii fata de cetateni.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *