Cartel Alfa: Unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, cu toate ca lucreaza

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

bani-monedeUnul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, cu toate ca lucreaza cu norma intreaga, si o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani, se arata intr-un comunicat de presa al Confederatiei Sindicale “Cartel Alfa” remis, duminica, AGERPRES.

“Conform datelor statistice privind cota din PIB care revine salariatilor, in Romania mai putin de 40% este indreptat catre capitalul uman, in timp ce remunerarea companiilor reprezinta peste 60% din PIB. Acest raport este inversat fata de majoritatea tarilor europene si evidentiaza dezechilibrul major din modul in care sunt distribuite rezultatele economice, in conditiile unei productivitati similare.

Avem o fiscalitate care favorizeaza capitalul, impovarand in schimb salariatii si micii contribuabili. In numele atragerii investitorilor straini au fost create facilitati si conditii pentru companii care permit si chiar incurajeaza exploatarea fortei de munca autohtone, in numele profitului, de multe ori externalizat prin diverse mijloace”, se arata in document, care mentioneaza ca luni este Ziua internationala pentru eradicarea saraciei.

Conform comunicatului, negocierile colective, un alt instrument pentru o distributie mai echitabila a rezultatelor muncii, au fost practic eliminate prin efectele Legii 62/2011.

“Astfel, contractul colectiv la nivel national, care, printre altele, stabilea coeficienti de salarizare mai ridicati pentru posturi care presupuneau pregatire superioara (sistem pe care, la vremea respectiva, chiar patronatele autohtone l-au sustinut, ca modalitate de a mai stavili exodul fortei de munca calificate), a fost desfiintat in 2011 prin vointa unilaterala guvernului. Mai mult decat atat, in cei cinci ani de la aparitia noii legi, nu s-a mai incheiat niciun contract colectiv de munca la nivel de sector, datorita conditiilor absurde prevazute de lege.

La nivel de unitate, doar 9% din totalul unitatilor, respectiv 14.000, au un contract colectiv de munca si nu este lipsit de importanta faptul ca, dintre acestea, 12.000 sunt negociate si semnate de reprezentantii salariatilor (si nu de sindicate), reprezentanti care, de cele mai multe ori, sunt desemnati chiar de catre angajatori”, mentioneaza sursa citata.

‘Cartel Alfa’ spune ca toate acestea au dus la o adancire a inechitatii sociale, conditii de munca precare, exploatare si o totala lipsa de perspective pentru lucratorii romani, in afara de optiunea migrarii.

“Statisticile UE confirma o realitate ingrijoratoare. Avem de departe cei mai multi lucratori saraci, dublu fata de media europeana. Practic, in prezent, unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, cu toate ca lucreaza cu norma intreaga, si o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani.

Atata vreme cat nedreptatea si exploatarea sunt integrate in sistemul economic, social si cultural, saracia va devasta in continuare o proportie covarsitoare din populatie, fiind in acelasi timp o frana in dezvoltare. Pentru a rupe cercul vicios al saraciei este necesara o noua viziune si determinare politica, fundamentate pe principiile justitiei si bunei guvernari si care sa puna justitia sociala si redistribuirea echitabila in centrul politicilor publice”, se mai spune in comunicat.

Nivelul saraciei si al excluziunii sociale din Romania ramane printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, arata “Cartel Alfa”, iar o treime din populatie este afectata de privare materiala severa, in sensul ca nu-si poate permite lucruri considerate necesare pentru a duce un trai decent de zi cu zi. Inca mai exista copii in Romania care nu au fost niciodata la scoala si comunitati intregi care nu au acces la servicii de sanatate.

In fiecare an, pe 17 octombrie este marcata Ziua internationala pentru eradicarea saraciei. Combaterea saraciei este un tel aflat in centrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului si ramane inscris si in noile obiective din Agenda de Dezvoltare pentru 2030 a Natiunilor Unite.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1