Cartofii, citricele, fructele proaspete si carnea de porc, preturi semnificativ mai mari in mai

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cartofii, citricele, fructele proaspete si carnea de porc au fost produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna mai raportat la aprilie, mici ieftiniri inregistrandu-se la faina, malai, fasole boabe si alte leguminoase, ulei, slanina si grasimi, telemea si oua, in timp ce, din categoria marfurilor nealimentare o mica majorare de pret s-a consemnat la energia electrica, la capitolul servicii o scumpire semnificativa au avut-o biletele de avion.

Conform datelor Institutului National de Statistica remise luni AGERPRES, cartofii s-au scumpit cu 8,76% in mai fata de aprilie, citricele si alte fructe meridionale cu 5,86%, iar fructele proaspete cu 3,77%. De asemenea, carnea de porc a consemnat o crestere a pretului cu 1,6%.

Ieftinirile consemnate in cazul marfurilor alimentare s-au situat sub 1%.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, energia electrica a inregistrat o majorare de pret cu 1,07%, iar la servicii biletele de avion s-au scumpit cu 7,56%.

Rata anuala a preturilor s-a mentinut la 0,6% in luna mai, inregistrandu-se o scumpire a marfurilor alimentare, cu 2,30%, si a marfurilor nealimentare, cu 0,23%, dar o ieftinire a tarifelor la servicii cu 1,26%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), remise luni AGERPRES.

“Preturile de consum in luna mai 2017 comparativ cu luna mai 2016 au crescut cu 0,6%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie 2016 — mai 2017) fata de precedentele 12 luni (iunie 2015 — mai 2016), calculata pe baza IPC, este—0,2%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 0,1%”, se spune intr-un comunicat al INS.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,6%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2