Cartofii prajiti intens pot creste riscul de cancer, avertizeaza o agentie guvernamentala din Marea Britanie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Alimentele bogate in amidon preparate la temperaturi foarte inalte pentru o perioada lunga de timp, precum cartofii prajiti intens, pot creste riscul de cancer in cazul persoanelor care le consuma in mod frecvent, au anuntat luni oamenii de stiinta britanici din cadrul unei agentii guvernamentale, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Potrivit Agentiei guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA), o substanta numita acrilamida, produsa atunci cand alimentele bogate in amidon sunt prajite, fripte sau coapte pentru o perioada indelungata la temperaturi foarte inalte, poate creste riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat in urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentantii Agentiei.

Intr-o declaratie care a starnit critici din partea unor experti independenti, FSA sustine ca pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui sa gateasca alimentele bogate in amidon la temperaturi scazute si sa le manance atunci cand acestea au o tenta aurie, nu maronie. „Parerea generala in randul cercetatorilor este ca acrilamida are potential cancerigen in cazul oamenilor”, se arata in declaratie. „Ca regula generala, trebuie vizata o culoare aurie sau mai deschisa in timpul coacerii, prajirii sau frigerii alimentelor bogate in amidon, precum cartofii, radacinoasele si painea”, precizeaza FSA, potrivit sursei citate.

Alti experti sustin, insa, ca exista o serie de factori cu un mai mare potential cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool si obezitatea, iar consumatorii ar trebui sa isi concentreze atentia in primul rand asupra lor. „In urma studiilor efectuate pe animale s-a observat ca acrilamida are potentialul de a interactiona cu ADN-ul din celulele noastre, asadar poate fi asociata cu cancerul”, sustine organizatia Cancer Research UK intr-un raspuns emis dupa anuntul FSA. „Insa, in urma cercetarilor efectuate pe oameni, dovezile arata ca, in cazul majoritatii tipurilor de cancer, nu exista o asociere intre acrilamida si riscul de cancer”, precizeaza aceasta.

Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), clasifica acrilamida drept „un potential factor cancerigen uman” punand aceasta substanta in aceeasi categorie de risc ca si utilizarea steroizilor anabolizanti, consumul de carne rosie si de bauturi foarte fierbinti, dar si meseria de lucrator in saloanele de coafura.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2