Casatoria ne face mai fericiti? Care este concluzia oamenilor de stiinta?

Reclame home 1
Reclame home 1

Happy couple embracing and laughing on the beachOamenii casatoriti sunt, in general, mai fericiti, decat cei necasatoriti, arata majoritatea studiilor, dar, pana acum, rezultatele dezvaluiau o simpla corelatie, nu o legatura cauza-efect. Recent, insa, oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie mai clara privind relatia dintre casatorie si fericire.

Pana acum, nu reiesise clar daca intr-adevar casatoria ii face pe oameni mai fericiti sau daca oamenii cu o fire mai fericita tind in mai mare masura sa fie casatoriti, ca urmare a faptului ca felul lor de a fi le sporeste sansele de a stabili si mentine o astfel de relatie. 

Cercetari mai recente au indicat insa ca, realmente, casatoria determina cresterea nivelului de fericire in viata; la aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Bureau of Economic Research, care au revizuit literatura de specialitate, inclusiv studii la nivel national realizate in Marea Britanie si un studiu international – Gallup World Poll.

Iar cei mai fericiti dintre oameni, spun autorii John F. Helliwell si Shawn Grover, sunt cei care se casatoresc cu cel mai bun prieten/cea mai buna prietena.

Persoanele casatorite sunt mai multumite de vietile lor decat cele necasatorite, chiar si dupa ce rezultatul a fost ajustat pentru a tine seama de nivelul de fericire inainte de casatorie.

Chiar si in al cincilea sau al saselea deceniu de viata, cand nivelul fericirii tinde sa scada (crescand apoi din nou mai spre batranete) – un fenomen cunoscut popular sub numele de „criza varstei mijlocii” – casatoria pare sa aiba un efect protector.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca relatia de prietenie dintre membrii cuplului ar putea explica relatia aparent cauzala dintre casatorie si fericire. In cazul persoanelor care declarau ca partenerul de viata le este cel mai bun prieten, efectele benefice ale casatoriei asupra fericirii erau duble, chiar si cand se elimina contributia altor factori, precum varsta, sexul, venitul, starea de sanatate si nivelul de fericire inainte de casatorie. Iar acest spor de fericire se inregistra si in cazul cuplurilor care nu erau casatorite, ci traiau impreuna.

Science for Us

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

4 Comments

 1. cristi

  o tampenie, intrebati barbatii , faceti un sondaj. Casnicia este o impunere sociala majora care te distruge. Studiul e finantat de Vatican si cei antidivort. Huo

  Reply
  1. dilau

   mai cristi, eu cred ca studiul se refera la primii 2-3 ani de casnicie, apoi ……… e durere mare. auzi, asta ramine intre noi ca tot nu ne citeste nimeni, da nici sa joci table toata viata nu cred ca e bine. :))).

   Reply
 2. STEKO

  …oricum ar fi,casatorit(a),necasatorit(a) bine nu e!primii contesta,,un sfirsit”ca si sigur,ceilalti asteapta un,,nou inceput”,in societatea moderna,o casatorie este doar o etapa in viata…

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole