Castigul salarial mediu net a ajuns la 1.731 lei

Reclame home 1
Reclame home 1

baniCastigul salarial mediu nominal brut a fost, in februarie, de 2.395 lei, cu 0,5% mai mic decat in luna ianuarie 2015, in timp ce castigul salarial net a ajuns la 1.731 lei, in scadere cu 9 lei (0,5%) fata de luna precedenta, arata datele Institutului National de Statistica, publicate luni, scrie Agerpres.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,1%.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat, in februarie 2015, in fabricarea produselor din tutun (5.151 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (999 lei).

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 99,2% pentru luna februarie 2015 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128,3% cu 1,1% mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2015.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In luna februarie, comparativ cu ianuarie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile anterioare, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, extractia petrolului brut si a gazelor naturale (intre 9,5% si 10,0%), in extractia minereurilor metalifere, alte activitati extractive, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) — intre 4% si 5%, in activitati de posta si de curier, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe) — intre 3% si 4%.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2015 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru performante), sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (39,9%), in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) — intre 10% si 20%, in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice — intre 4,5% si 8,5%, in activitati de servicii anexe extractiei, alte activitati industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, telecomunicatii, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii — intre 2% si 3,5%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-1,6%), respectiv sanatate si asistenta sociala (-1,3%). In administratia publica castigului salarial mediu net a fost in usoara crestere (0,2%) fata de luna ianuarie 2015.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole