Castigul salarial mediu net a crescut in iunie cu 1,3%, la 3.142 lei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 3.142 lei in iunie, in crestere fata de luna precedenta cu 41 lei (+1,3%), cele mai mari valori fiind inregistrate in domeniul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, iar cele mai mici in sectorul fabricarii articolelor de imbracaminte, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate miercuri, informeaza AGERPRES.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.127 lei, cu 49 lei (+1%) mai mare decat in luna mai 2019.

Valorile cele mai mari ale salariului mediu nominal net au fost inregistrate in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului – 8.245 lei, iar cele mai mici valori in fabricarea articolelor de imbracaminte – 1.776 lei.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior – cu 15,4%, in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) – cu 14,4%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale – cu 14,1%.

Potrivit INS, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna mai au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea,
scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului – cu 47,2% – si in captarea, tratarea si distributia apei, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de editare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor – intre 9,% si 12,5%.

„In luna iunie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice”, precizeaza INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii de bilete de valoare (tichete de vacanta), astfel: invatamant (+7,2%), administratie publica (+3,5%), sanatate si asistenta sociala (+2,3%).

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole