Castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 135 de lei

PNL

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.625 lei, in ianuarie 2014, in scadere cu 135 lei (7,7%), fata de decembrie 2013, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica, informeaza Agerpres.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.250 lei, cu 7,4% mai mic decat in luna decembrie 2013.

Comparativ cu luna ianuarie 2013, in ianuarie acest an castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,9%.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.144 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (972 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie 2014, fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 91,5%.

In comparatie cu evolutia preturilor de consum, fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost, in ianuarie 2014, de 121,4%, cu 11,2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2013.

In prima luna a anului 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfarsitul de an si pentru performante), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, intre 21% si 25%, au fost consemnate in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1