Castigul salarial mediu nominal net a urcat la 3.075 lei, in martie 2019

Reclame home 1
Reclame home 1


Castigul salarial mediu nominal net a urcat cu 4,8% in martie 2019 fata de luna precedenta, ajungand la 3.075 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) publicate luni, relateaza Agerpres.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.050 lei, cu 4,8% mai mare decat in februarie 2019.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (7.491 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.752 lei).

In luna martie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), precizeaza INS.

Potrivit Agerpres, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 67,8% in fabricarea produselor din tutun; intre 12,0% si 24,0% in fabricarea bauturilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice); intre 8,5% si 11,5% in extractia carbunelui superior si inferior, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii); intre 6,0% si 8,0% in captarea, tratarea si distributia apei, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor textile.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+3%, ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice), in sanatate si asistenta sociala (+1,4%), respectiv in administratie publica (+0,5%).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2019 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Singura scadere a castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-a inregistrat in extractia minereurilor metalifere (-0,9%).

Comparativ cu luna martie 2018, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7%.

„Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 109,3%. Indicele castigului salarial real a fost de 104,3% pentru luna martie 2019 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 214%, cu 8,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2019”, precizeaza INS.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole