Cat castiga un medic in Europa, comparativ cu unul din Romania. Ne mira coruptia din sanatate?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Avem una din cele mai bune scoli de medicina din Europa, o realitate pe care nu o clamam noi, ci o recunosc statele in care performeaza doctorii romani. Statisticile oficiale mentioneaza ca in ultimii sase ani, au parasit tara 14.000 de medici, din care 3.000 au plecat doar in 2013.

Exodul medicilor este dublat si de plecarea masiva a personalului mediu din sistemul de sanatate, conform federatiei sindicale Sanitas, peste 100.000 de asistente medicale placand la munca in Europa doar in ultimii 7 ani. Si asta pentru ca avem cel mai subfinantat sistem de sanatate din Europa, o rusine pentru guvernele si parlamentele succesive din ultimii 25 de ani, in conditiile in care starea de sanatate a populatiei dupa iesirea din comunism era jalnica.

Dar noi nu stim ca gradul de sanatate constituie unul din atuurile unei natiuni. Sau nu ne intereseaza. Dintre activitatile cu impact social maxim, in ultimii 10 ani, doar justitia a fost reformata, in sensul ca magistratii si personalul suport au salarii decente care nu justifica gradul de coruptie existent.

In rest, medicii, militarii, profesorii, functionarii sunt paria unei societati in care coruptia este institutionalizata. Dincolo de incompententa unei clase politice abulice si nesimtite, care isi voteaza bugete guvernamentale, prezidentiale sau parlamentare mamut, generatoare de ura sociala, Romania este la cheremul creditorilor sai, simpla modificare a grilei de salarizare in domeniul bugetar avand nevoie de girul FMI, al Bancii Mondiale si al Comisiei Europene.

Si totusi de ce ne pleaca medicii din tara, in conditiile in care statul cheltuieste pentru educarea si formarea lor, e drept in limitele jenante ale unei subfinantari revoltatoare? Simpla comparatie a castigurilor salariale intre Romania si Uniunea Europeana este stupefianta. Un rezident roman are salariul de baza intre 200 si 350 de euro, in timp ce intr-o tara UE ajunge la 1.700 de euro, fara garzile platite. Un medic specialist poate obtine acasa intre 350 de euro in primul an de profesare si 1.500 euro ca medic primar, in timp ce in Europa se pleaca de la 2.500 de euro ajungandu-se pana la salarii de 12.000 euro.

O simpla comparatie ar trebui sa reduca la tacere o clasa politica absolut cretina, bolnava de obezitate, diabet, boli cardiovasculare si dementa psihica. Oare cata lipsa de educatie trebuie sa ai ca factor decizional pentru a nu intelege ca un om bolnav nu poate munci, nu produce, devenind o povara pentru un sistem saracit de furtisaguri?

Inchidem spitale, alungam medici si asistente, dar aducem pe comisioane si sperturi nerusinate aparatura complexa pe care nu o pot manui brancardierii si infirmierele. Mor bolnavii din lipsa de ambulante si personal calificat, in timp ce in Europa sistemul de ambulante functioneaza perfect, fiind privatizat, si nu la cheremul unui stat condus de politicieni agramati si sfertodocti.

In 20 de ani, am tot reformat sanatatea, promovand solutii politice aberante, in conditiile in care in campaniile electorale urlam ca sanatatea este prioritate nationala. Pentru noua oligarhie politica si administrativa am construit pe furis sau ostentativ clinici private, finantate cu fonduri extorcate din bugetul public, cu medici care dimineata trateaza cu aer amarsteanul, iar dupa amiaza cu medicatie de top un eventual ministru.

Am creat un monstru numit Casa de Asigurari de Sanatate, un mamut birocratic populat de neveste, fiice, amante si politicieni rebutati care raspund la comenzi politice, punand bugetul colectat la dispozitia talharilor cu gulere albe. Am umilit toate categoriile sociale, sanatatea ajungand un lux in Romania europeana, mintind occidentul cu date si statistici masluite.

Curtea de Conturi, care ar trebui sa fie un garant al folosirii corecte a banului public, este doar o anexa a politicului condus de contabili frustrati si incompetenti, care se fac ca nu vad jaful national din administratia in care si-au angajat balabustele si norele cretine.

Institutul de statistica raporteaza cresteri ale nivelului de trai, datele lor false fiind folosite ca hartii pentru ciorna de functionari care isi prind urechile in operarea pe calculator. Traim, de fapt, o epopee nationala a minciunii, orchestrata si condusa de clasa politica subordonata interlopilor neamului. Presedintele bea bruderschaft cu Bercea Mondial, premierul si-a tunat nevasta cu imprumuturi de la valutisti, ministrii se prostitueaza ca niste curve in parcarile cu tiruri, iar cainele de paza al democratiei este stirb si mai are doar doua masele plombate cu amalgam, ramase de pe vremea comunistilor.

Satui de a fi jigniti de cocalarul local, echipat in slapi, sort si maieu plus, mai nou, freza de irochez, analfabet, care te cumpara cu diploma cu tot in parcarea de la mall, unii cad in pacatul vanitatii, bagandu-si mainile in sacul cu bani publici, emitand retete false si tratamente pentru morti.

O profesie nobila este compromisa de cativa oameni in halate albe, slujitori ai lui Esculap, care au uitat juramantul hypocratic, pentru o casa cu curte in Baneasa sau o masina nemteasca cu motor de turatie. Tagmei de corupti formata din procurori, judecatori, ministri, primari, presedinti de judete, bancheri, profesori si notari i s-au adaugat si medicii, prin exemplare care de frica sau din comoditate au ales sa serveasca un sistem social bolnav de tembelism cronic si cancer moral.

E dureros ca ne pleaca medicii, dar intre a sta cu mana intinsa si a cersi de la bolnav sau sistem, un venit decent in raport cu minim 10 ani de pregatire si o imensa responsabilitate profesionala, accept ca demnitatea umana nu se negociaza, plecarea fiind o solutie fortuita. Pentru cei 5% din aristocratia capitalista si familiile lor, exodul alb nu conteaza, ei avand din ce plati un control la Viena sau o operatie la New York. Noua celorlalti ne ramane un sistem muribund care trateaza cu sincope un popor bolnav de neputinta si obedienta. Avem ce meritam!

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. cristi

    da…iar in neputinta noastra vom merge si vom vota din nou pe idiotii care ne alunga si inginerii, profesorii si economistii care se descalifica spaland la cur Europa care ne asupreste. F….

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2