Cat de mult conteaza ce mananca o femeie inainte de a ramane gravida?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Pentru prima oara, oamenii de stiinta au demonstrat ca alimentatia unei femei in perioada premergatoare sarcinii influenteaza considerabil riscul de nastere prematura: femeile care aveau o alimentatie nesanatoasa, bogata in zahar si grasimi, aveau un risc cu aproximativ 50% mai mare de a naste prematur.

In schimb,  femeile care avusesera o alimentatie sanatoasa, bogata in proteine si fructe, inainte de a ramane insarcinate, aveau un risc mai scazut de a naste prematur.

Acest studiu, realizat pe 300 de femei din Australia, de catre cercetatorii de la Universitatea din Adelaide, este primul care a avut in vedere alimentatia femeilor inainte de conceperea unui copil si asocierea acesteia cu probleme legate de nastere.

Rezultatele, publicate in The Journal of Nutrition, arata ca femeile care aveau un regim alimentar sanatos, bogat in proteine (din carne slaba, peste), fructe, legume si cereale integrale, aveau un risc mai mic de a naste prematur, in vreme ce alimentatia care continea in proportie mare mancaruri cumparate gata preparate si era bogata in  zahar si grasimi (din biscuiti, prajituri, cipsuri s.a.) era asociata cu un risc de nastere prematura cu 50% mai mare.

Nasterea prematura este una dintre cauzele principale ale mortalitatii si morbitatii infantile; la nivel mondial, la ora actuala, cca. 10% dintre nasteri au loc inainte de termen, spun cercetatorii. Intelegerea mai buna a conditiilor care favorizeaza nasterile premature ii va ajuta pe medici sa imbunatateasca sansele de supravietuire ale copiilor si sanatatea acestora pe termen lung.

„Alimentatia este un factor de risc important, dar care poate fi modificat. Nu e niciodata prea tarziu pentru a face o schimbare pozitiva. Speram ca descoperirile noastre sa stimuleze adoptarea unei alimentatii sanatoase inainte de sarcina si in cursul ei. Acest fapt va ajuta la reducerea mortalitatii neonatale si la imbunatatirea sanatatii generale a copiilor”, spune dr. Jessica Grieger, autorul princjpal al studiului.

Sursa: Science Daily

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *