Catalin Chereches, o noua dimensiune: Imperator arhitectus

home camp2
home camp2
home camp2

Suficienta celui care se imagineaza stapanul orasului a atins cote inimaginabile. Catalin Chereches isi aroga dreptul de a-i pune la punct pe toti specialistii cu care intra intra in contact, indiferent de domeniul in care acestia activeaza. Fara a tine cont de nimeni si de nimic, acesta calca in picioare munca tuturor, pentru a-si impune propria gandire, care, de multe ori, trece peste regulile elementare de specialitate.

Este si cazul proiectului Piata Cetatii – Turnul Stefan, din Baia Mare, aflat in plin proces de implementare. Fara a avea studii de specialitate si fara a dovedi vreodata ca se pricepe la arhitectura medievala sau reabilitari de centre istorice, Chereches si-a permis a schimba un element definitoriu al viitoarei lucrari, titulatura simbolica amplasata pe fatada ansamblului respectiv.

In proiectul initial, pe unul din elementele prezente in zona de acces dinspre strada Crisan, proiectantii au gandit nu doar o simpla denumire, ci mai degraba ceva care sa inglobeze sintetic conceptul medieval al zonei. Pentru asta, au ales ca in fata sa fie gravat cuvantul MVSEVM. Rezonanta latina induce din start vizitatorului ideea unei unitati intre respectiva lucrare si tot ceea ce inseamna conceptul Millennium si Rivulus Dominarum transpus in realizarile arhitectonice ale centrului vechi baimarean.

Paradoxal, insa, proiectul nu a fost respectat, titulatura MVSEVM fiind inlocuita cu aceea de MUZEU.

 

Placut impresionat de rezonanta ultimelor trei litere ale cuvantului si imaginandu-si ca i-ar sta bine intr-o astfel de ipostaza, Chereches a trecut peste munca unor oameni care au gandit un proiect in valoare de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro), schimband cu de la sine putere un intreg concept.

Arhitectul Stefan Paskucz, reprezentantul firmei de proiectare, s-a ferit sa faca multe comentarii referitoare la schimbarea termenului MVSEVM, afirmand doar ca inlocuirea s-a facut la cererea beneficiarului (in acest caz, Primaria Baia Mare).

“Era doar proiectul pe care l-ati vazut. Acum asa s-a definit: MUZEU. Asta va fi inscriptionat acolo, iar in rest, vor fi inscriptii in patru limbi: germana, maghiara, engleza si romana. Acolo nu ne-am permis sa avem in mai multe limbi. Era si foarte scump de gravat piatra.

Nu era gresit (MVSEVM, n. red.), dar asa s-a dorit (MUZEU, n. red.). Ne-am consultat cu beneficiarul. Am stabilit sa fie doar in romana”, a spus Paskucz.

Ca primarul Chereches face ce vrea el in orasul asta, calcand peste orice valori si concepte, ne-am lamurit. Insa, cu siguranta, finantatorului vor trebui oferite niste explicatii pentru nerespectarea proiectului, pentru ca simplul ordin dat de Imperator Maximus nu este suficient.

ZiarMM

 

 

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

21 Comments

 1. Adelina Maries

  au cerut cetatenii sa fie inlocuit inca din iarna
  Aici nu e vina si nici orgoliul Primarului Catalin Chereches. In acest caz dansul a respectat doar cererea cetatenilor si a facut bine, pentru ca nu suntem deschisi spre arta conteporana fie ea si de inspiratie medievala si la fel cum s-a intamplat si cu zidul tiganilor.
  Romanii au cultura si filozofia lor culturala,artistica si interpretativa si e bine sa le o respecti.
  Chiar daca FITELE din domeniu spun ca MVSEVM vine sa defineasca mai stiu eu ce muzeu de artefacte.
  De MUZEU stie toata lumea si multi o sa se opreasca si sa priveasca daca ar fi ramas MVSEVM poate doar 2-3 curiosi s-ar fi oprit si cam atat.

  Reply
  1. dbm

   Serios??? Deci MVSEVM nu e bine, ca deh, nu e in romana??? Adelina, tu gandesti inainte sa debitezi?? Mai urmeaza ioan sa ne spuna ca tot raul din lume de la cache vine si e completa schema de comentarii.

   Reply
  2. dilau

   mai draga adelina, daca cetatenii ar fi cerut ca acolo sa se scrie” sapaturi” crezi ca era normal?.auzi, zici ca vrei sa candidezi – primarie, parlament, presedintie – si spui ca situatia ta matrimoniala n-are importanta. auleu , johannis a fost acuzat ca nu e roman adevarat si ortodox-. tu chiar crezi ca o sa scapi?, eu o sa fiu primul care o sa te intreb cine te……… scoate la plimbare.:)))).

   Reply
  1. STEKO

   Da-mi voie sa te contrazic!nici primarul,nici Adelina nu sint inculti,unul doar risipeste(in folos propriu,su pentru asta va raspunde),iar Adelina nu este de aceeasi parere cu tine…dar nicidecum inculti!..

   Reply
  2. Adelina Maries

   Intru-un pasalac turcesc s-a dat legea ca nimeni nu are voie sa poarte arme. Intr-o buna zi prin targ apare un om cu un iatagan maaarreee pe umar. Capetenia strajilor il lua la rost: Tu nu ai aflat ca s-a dat porunca ca nimeni sa nu poarte arme? Ce-i cu iataganul ala care il cari dupa tine? Omul ii raspunde: iataganul asta nu-i o arma ci o unealta cu care razuiesc unele greseli din carti. Straja sta mirata si se gandeste dupa care il intreaba: Dar om bun cum poti tu razui greselile din carti cu un iatagan asa de mare?
   Omul zambind ii raspunde “sunt greseli atat de mari incat si iataganul e prea mic pentru a le indrepta”

   Reply
 2. mi mo

  Clar! Adelina e plătită de primar sa facă opoziție de prost gust. Adelino ești penibilă rău. Incultura de gen naționalist este definiția ta. Eu, în locul ăstora de la ziarmm te-aș interzice pentru dezinformare.

  Reply
 3. ioan

  dbm=debil , bulversat-mintal … asa iti este simbolul .. postat mai sus insa n-0 sa dam larghete imbecilului pentru ca sigur esti un facut in palma si acum traiesti exact din ceea ce au dosit bine antecedentii tai ,, motiv pentru care gandesti ca si un kake despre care cu lux de amanunte am scris de abuzurile in serviciu, comportament execrabil cu salariatii,, bani publici nejustficati aruncati pur si simplu pe neste mercenare si avertizam rezultatele ,, se confirma, in rest multa documentare necesara in contextul administratiei PUBLICE LOCALE …. ALTFEL scrieri si comentarii sunt de prisos (sigur nu stii cei aia)= dijaba,, adica cand ai scoarta in cap in loc de rumegus este foarte GRAV!!!!!!!!!!!!!! in rest sa sii digan precum funea uda !!!!!!!!!!!

  Reply
  1. dbm

   ioan, tu esti prezent pe toate siteurile de stiri din acest oras. Oare cum putem sa scapam de inteligenta de care debordezi, ha? De altfel nu imi pun mintea odihnita cu un frustrat ca tine.

   Reply
 4. Vlad

  “Universitatea de Artă din Cluj regretă colaborarea cu Primăria Baia Mare”
  Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca spune că „își exprimă public regretul pentru modul în care implicarea sa bine-intenționată în proiectul <>, inițiat de UAP – Filiala Baia Mare şi Primăria Municipiului Baia Mare, a fost deturnată de aceasta din urmă”.

  Reacția instituției vine după ce mai multe persoane din societatea civilă, printre care mulți artiști, au condamnat „opera de artă” realizată de studenții de la UAD Cluj Napoca pe zidul construit de autoritățile locale din Baia Mare pe strada Horea. Redăm mai jos comunicatul celor de la UAD Cluj-Napoca în care Primăria Baia Mare este acuzată de manipulare și deturnare de la intențiile pozitive, educațional-artistice ale pictării zidului respectiv:

  Miza implicării UAD în proiect a fost crearea unui context de predare-învăţare în care studenţii noştri să se poată familiariza cu problematicile acţiunii artistice în spaţiul public, precum şi cu rolul artistului în societatea contemporană.

  Condamnăm ferm modul în care Primăria Municipiului Baia Mare a înţeles să deturneze intenţia educaţională a proiectului mai sus menţionat şi dorim să asigurăm opinia publică că UAD se delimitează în mod categoric de orice acțiune ce nu este conformă principiului non-discriminării, participarea universităţii noastre la proiectul „Street Art 2014 Baia Mare” având loc pe fondul lipsei de informare cu privire la modul în care Primăria Municipiului Baia Mare va instrumenta simbolic acest proiect din spațiul public. Conform Cartei Universitare, UAD respectă drepturile tuturor comunităților minoritare, cosiderând că orice proiect sau acțiune artistică girat(ă) de universitate trebuie să fie conform(ă) valorilor statuate de acestea.
  Cu referire la o serie de critici aduse UAD în spaţiul public, precizăm faptul că planurile de învăţământ ce ghidează activitatea de predare-învăţare aferentă celor 9 programe de studii universitare de licenţă, respectiv celor 9 programe de studii universitare de masterat includ o serie de discipline ce abordează relaţia dintre artist şi societate, dintre artă şi politic, discipline al căror conţinut este construit în baza celor mai recente teorii în domeniu. Mai mult, prin intermediul profesioniştilor invitaţi, de-a lungul timpului, de către UAD pentru a susţine conferinţe şi workshop-uri, s-a consolidat continuu conectarea studenţilor universităţii la dezbaterile naţionale şi internaţionale din domeniul artei contemporane.

  Pe cale de consecinţă, susţinem că rezultatele proiectului mai sus amintit nu sunt reprezentative pentru tipul de conştinţă publică pe care studenţii UAD o dezvoltă, dovadă fiind implicarea activă a Asociaţiei Studentilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (ASUAD), precum şi a cadrelor didactice ale UAD în mişcări civice şi campanii orientate spre respectarea principiilor democratice.

  La final, reiterăm regretul profund al UAD în raport cu contextul creat de participarea universităţii la proiectul „Street Art 2014 Baia Mare”. Avem speranţa că acest nefericit şi condamnabil incident nu va afecta reputaţia internaţională şi încrederea publică de care universitatea noastră are şansa să se bucure.

  Prof. univ. dr. Radu Solovăstru,
  Rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca

  Reply
 5. popica man

  Chereches! Șeful mafiei băimărene! El le știe pe toate! Ia întrebați arhitectul cum e cu piatra schimbată de primar. Dacă arhitectul ar vorbi l_ar închide în 2 zile pe Chereches Cătălin. Dar nu are curaj. După ce-l arestează DNA ul pe Chereches o sa înceapă toți sa vorbească. Pana atunci teama și interesul ii amuțesc pe toți.

  Reply
 6. cristi

  haideti sa clarificam : Limbile folosite evul în mediu românesc sunt chestiuni atestate. Latina a fost reintrodusă ca limbă oficială a cultului catolic și a cancelariilor voievodale în Transilvania secolului al XI-lea. Asadar in proiectul initial de refacere a Pieteti Cetatii, incriptia MVSEVM era corecta daca ne raportam la faptul ca Turnul a fost construit in sec XV. Limba romana a aparut ca limba utilizata oficial in sec XVI. Asadar era bine MVSEVM. Dar daca nu a vrut intaiul cetatean!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *