Consecventa lui Catalin Chereches, care sustine in propriul CV, cu modestie, ca are un „nivel inalt de management politic”, s-a materializat recent, inca o data, prin inscrierea sa in a cincea organizatie politica pe care o bifeaza in ultimii sase ani petrecuti pe scena politica.
Traseul politic al ultimilor sase ani din cariera tanarului Catalin Chereches (37 de ani) s-a dovedit un scenariu imprevizibil chiar si pentru Alianta pentru o Romanie Curata, organizatie care, in anul 2010, i-a acordat titlul de „Traseistul anului”. Prezentul demonstreaza ca decizia a fost intempestiva, dar organizatorii au in apararea lor un argument: pana la urma, cine putea sa prevada deznodamantul strategiei concepute de o persoana cu un nivel atat de inalt de management politic?
In perioada 2002-februarie 2010, Chereches a fost membru PSD. N-a condus nimic, a fost un etern secundant: vicepresedinte TSD Maramures, iar apoi unul dintre vicepresedintii PSD Baia Mare si PSD Maramures. Prea putin pentru un om cu un nivel de management politic atat de inalt, asa ca in februarie 2010 a demisionat din partidul care l-a propulsat in Camera Deputatilor si s-a declarat independent.
Independenta a tinut doar cateva zile, dupa care Chereches s-a inregimentat in grupul deputatilor demisionari din PSD – cauza migratiei politice o constituia faptul ca Mircea Geoana a pierdut presedintia social-democratilor in dauna lui Victor Ponta. Sub comanda generalului Gabriel Oprea, „fugarii” din PSD pregateau formarea unui nou partid: UNPR. Atunci, Chereches declara: „Astazi, incepem un drum nou, alaturi de oameni seriosi, verticali, morali si, in primul rand, buni romani. Este o onoare pentru mine sa fac acest pas alaturi de Cristian Diaconescu si sunt convins ca impreuna cu Gabriel Oprea, Cristi Diaconescu si ceilalati colegi pe care ii cunosc (…) voi pune umarul la constructia unei formatiuni politice adevarata, de centru-stanga”. N-a pus. Dupa doua luni i-a lasat balta pe uneperisti si a trecut la PNL.
In acea perioada de razgandeli politice, Chereches si-a dobandit prima porecla de traseist politic „Morega de Maramures”. Si i-a dat-o Victor Ponta: „Am un deputat, la mine la Gorj, un domn, Morega il cheama, care are o pasiune. Cum se face un nou partid, el se duce la acest partid. A fost la toate. Genul asta de turisti politici eu cred ca trebuie sa il sanctionam prin lege. Si daca este asa de popular domnu’ Morega de Maramures (n.red., Catalin Chereches), sa candideze din nou si sa iasa pe alt partid (n.red., afirmatie facuta in contextul alegerii lui Chereches ca deputat pe listele PSD)”.
In mai 2010, nivelul sau inalt de management politic l-a avertizat pe Catalin Chereches ca, de fapt, el nu e nici de stanga (PSD), nici de centru-stanga (UNPR), ci de dreapta (PNL). Asa ca a aruncat cu „noroi declarativ” in „oamenii seriosi, verticali, morali si, in primul rand, buni romani” alaturi de care a promis, „onorat”, sa inceapa un nou drum, si s-a inscris in PNL: „M-am inscris la PNL. (…) Am spus pana acum ca nu ma intereseaza UNPR, deoarece este un partid care atarna de PD-L, un fel de filiala a lui Basescu”.
Viata sa in PNL nu a tinut foarte mult, iar in septembrie 2010, deputatul a fost exclus din partid pentru actele de indisciplina de la Baia Mare, anunta atunci secretarul general al partidului, Radu Stroe. Motivul excluderii are la baza actiunile politice ale lui Chereches si ale altor liberali, care au generat ruperea protocolului PNL-PSD la nivel local. Dupa aceasta succesiune ametioare de la stanga la dreapta esicherului politic, la finalul anului 2010, Alianta pentru o Romanie Curata i-a acordat titlul de „Traseistul anului”. S-a grabit, pentru ca scenariul consecventei era in stadiu incipient.
In preajma alegerilor din 2011, Chereches si-a anuntat intentia de a candida la functia de primar al municipiului Baia Mare si o disponibilitate financiara de 2 milioane de euro, „dar in mana” primit de la mama sa. Ii mai trebuia un vector politic care sa il propulseze, asa ca a semnat adeziunea la PDL, „partidul Basescu”, tocmai cel pe care-l hulise ca motivatie a faptului ca nu a ramas in UNPR. Aceasta adeziune, cu semnatura consecventului cu nivel inalt de management politic, a fost facuta publica de prim-vicepresedintele PDL Maramures de la acea vreme, senatorul Gheorghe Barlea, atunci cand democrat-liberalii au aflat ca au fost tradati si Chereches s-a reinscris in PNL.
Nici de data aceasta PNL nu a fost partidul ideal, Chereches fiind exclus a doua oara, in ianuarie 2013. O excludere cu repetitie pentru cel care a ajuns primar pe lista USL (PNL-PSD-PC) si care i-a indemnat apoi pe baimareni sa nu-i voteze pe candidatii USL la alegerile parlamentare, decat pe cei pe care el ii considera buni.
Dat afara a doua oara de liberali, care n-au invatat „lectia cucuiului” – „Dupa ce dai cu capul de grinda usii trebuie sa te apleci” -, Chereches a redevenit independent. Nici de aceasta data independenta sa nu a durat mult. In septembrie 2013, la doua luni dupa ce DNA a anuntat ca primarul din Baia Mare, Catalin Chereches este urmarit penal pentru luare de mita, trafic de influenta si operatiuni financiare incompatibile cu functia sa, consecventul cu nivel inalt de management politic s-a inscris in UNPR.
Desigur, acum cei de la UNPR au redevenit „oameni seriosi, verticali, morali si, in primul rand, buni romani”: „Am fost in grupul de fondatori ai acestui partid in anul 2010, am apreciat mereu demersurile cu caracter social pe care acest partid le-a initiat si le initiaza acum alaturi de PSD in cadrul Aliantei de Centru Stanga. Nu cred ca domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea m-a eliminat din registrul fondatorilor acestei grupari politice”.
In martie 2016, Chereches s-a razgandit din nou si s-a inscris la Forumul Democrat German („actualul primar, Catalin Cherecheș, (…) va candida independent din partea Coaliției pentru Baia Mare, fiind membru al Forumului Democrat German” – o mica anomalie in formularea ziarului care a facut anuntul: nu candideaza independent, ci politic, fiind inregimentat intr-un partid clar definit).
De aceasta data, Chereches, cel care, conform lui, are „capacitate de analiza si organizare, nivel inalt de management politic” si-a argumentat clar motivul care l-a determinat sa se inscrie in al cincilea partid in ultimii sase ani: legarea numelui sau de al presedintelui Romaniei. „Este o chestiune foarte romantica sa apara la apartenenta politica faptul ca esti membru al Forumului Democrat German, la momentul alegerilor. Fiind si filogerman, chiar ma onoreaza acest lucru. Si daca luam un model, care este presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, lucrurile chiar pot sa aiba un farmec aparte”, a motivat Chereches.
Fara legatura cu subiectul, o precizare: Coalitia pentru Baia Mare, din partea careia va candida Chereches pentru functia de primar, nu este, asa cum a fost prezentata, o alianta politico-civica, ci este o alianta 100% politica. Asa cum a fost USL, asa cum au fost celelelalte. „In premiera naționala, trei partide și o entitate civica au lasat deoparte interesele politice și și-au dat mana pentru binele cetațenilor. Din Coaliția pentru Baia Mare fac parte UNPR, PSRO, PNTCD, precum și FDG (Forumul Democrat German)”. In fapt, se acrediteaza eronat ideea ca FDG ar fi o „entitate civica”. Nu e. E un partid politic (al minoritații germanilor din Romania) ca oricare altul.
Traseul politic al unui consecvent: 2010-2016
PSD: 2002-februarie 2010 – demisie
Independent: februarie 2010-mai 2010 (sustine infiintarea UNPR si anunta ca va face parte din partid)
PNL: mai 2010-septembrie 2010 – excludere
Independent: septembrie 2010-februarie 2011
PDL: februarie 2011 semneaza adeziunea la PDL
PNL: aprilie 2011- ianuarie 2013 – excludere
Independent: ianuarie 2013-septembrie 2013
UNPR: septembrie 2013-martie 2016 – demisie
FDG: martie 2016 FDG
Catalin VISCHI
Cei care l-au primit in acest partid sunt la fel de abjecti ca el. Oricum, de mult se viseaza kk un al 2-lea klaus iohannis, de aceea si miscarea cu fdg. Vrea si el oras capitala a culturii, vrea sa fie asociat cu fdg, cu spiritul german si desigur viseaza la functia suprema in stat. Repet, niciun astfel de coate goale cum e kk nu ar reusi fara sprijinul oportunistilor de ocazie, in acest context – partidele care au intrat in coalitia lui kk.
Ce sa mai comentam cand o astfel de NAPARCA ANTIUMANA model chereches nesuferit de cand lumea si ca fosti colegi de liceu si clasa acest gunoi venea pletos si mizerabil la scoala<> era fiul hotului de lemne,, si iata cum ne pacaleste cu ajutorul pensionarilor securisto- comunisti care l-au ales editia trecuta acestia au mesr la vot cca 28% si iata a avut peste 60% castig de cauza ,, asta si pentru ca tinerii pur si simplu nu merg la vot ,, cand acesti securisti si comunisti inca mai misuna printre noi,, mizerii mizerii, si idem,, !!!!!!!!!!!!!!!
Dle Vischi, faceti-va macar „mea culpa”. Trei ani ati fost platit de primar, ati realizat emisiuni cu el, l-ati promovat si secondat pe ecran. Macar atat! Altii l-au parasit, plecand din trustul emm, avand o minima decenta.