Cătălin Predoiu: Trebuie să oprim circuitul ororilor în care sunt angrenate victimele traficului de persoane

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, că Uniunea Europeană se confruntă, pe lângă conflictul armat de la graniţă, cu o „realitate criminologică” generată de criminalitatea organizată, adăugând că trebuie oprit „circuitul ororilor” în care sunt angrenate victimele traficului de persoane.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei transmis AGERPRES, Cătălin Predoiu a participat, vineri, la sesiunea Justiţie a Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne, organizată de preşedinţia suedeză a Consiliului UE, subiectele aflate pe ordinea de zi vizând îmbunătăţirea cooperării judiciare şi lupta împotriva criminalităţii organizate, precum şi urmărirea penală a crimelor internaţionale comise în Ucraina.

Miniştrii Justiţiei au susţinut propunerea Comisiei de a iniţia un nou instrument dedicat transferului de proceduri în materie penală, care să contribuie la îmbunătăţirea şi eficientizarea cooperării judiciare.

„România a pledat, în mod constant, în favoarea adoptării unui instrument european privind transferul de proceduri. În acest context, trebuie să fim conştienţi că UE se confruntă, pe lângă conflictul armat de la graniţă, cu o realitate criminologică generată de traficul de persoane şi de criminalitatea organizată. Alături de colegii mei din Olanda şi Belgia, susţin necesitatea unei reacţii comune rapide, care să genereze un răspuns judiciar ferm şi devastator împotriva acestui flagel. Trebuie să oprim circuitul ororilor în care sunt angrenate victimele traficului de persoane şi să protejăm cu adevărat victimele acestui fenomen. Eurojust trebuie susţinut şi România va oferi tot sprijinul necesar pentru consolidarea acestei instituţii vitale pentru bunul mers al cooperării judiciare”, a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat, în cadrul Consiliului JAI.

Dezbaterea referitoare la urmărirea penală a crimelor internaţionale comise în Ucraina s-a axat pe progresele înregistrate la nivel internaţional şi european în acest domeniu, menţionează MJ.

„Autorităţile române s-au alăturat fără ezitare eforturilor depuse de Curtea Penală Internaţională, de Eurojust şi de autorităţile judiciare ale Statelor Membre în investigarea crimelor internaţionale deosebit de grave comise în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina. Astfel, PICCJ, prin Procurorul General, a semnat, în octombrie 2022, la Haga, Amendamentul la Acordul de creare a unei Joint Investigation Team pentru investigarea crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii, la nivelul Eurojust, cu participarea Oficiului Procurorului General al Curţii Penale Internaţionale. Considerăm că munca Eurojust de conservare şi stocare a probelor culese din teatrul de război va fi extrem de utilă procurorilor şi judecătorilor în viitoarele proceduri, de aceea Statele Membre şi Comisia Europeană trebuie să continue să susţină, inclusiv logistic, Eurojust. În sfârşit, suntem favorabili propunerilor Comisarului Reynders de a extinde competenţa EPPO la fapte de încălcare a sancţiunilor şi deschişi să studiem, alături de statele membre, posibilitatea creării unui oficiu al unui Procuror special desemnat pentru aceste investigaţii în marja Eurojust”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole