Catalonia: Manifestatie la Barcelona pentru formarea unui guvern determinat sa avanseze spre secesiune

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Zeci de mii de catalani au manifestat duminica la Barcelona, raspunzand apelului unei asociatii separatiste, pentru a cere formarea unui guvern determinat sa avanseze spre secesiune, au constatat jurnalisti ai AFP, informeaza AGERPRES.

Potrivit politiei municipale, 45.000 de persoane au participat la marsul „Republica acum”, organizat de Adunarea Nationala Catalana (ANC).

„Detinuti politici, libertate” sau „Niciun pas in spate” au fost alte sloganuri ale manifestatiei, noteaza EFE, alaturi de apeluri la unitatea fortelor pro-independenta.

Desi au castigat majoritatea absoluta in parlamentul catalan la alegerile din 21 decembrie, partidele separatiste nu s-au inteles pentru moment in privinta investirii unui guvern regional, aminteste AFP.

Saptamana trecuta, cele doua principale partide pro-independenta au ajuns la un acord pentru a avansa spre secesiune, preconizand sa supuna la referendum o viitoare Constitutie catalana.

Dar ele trebuie inca sa faca fata unor obstacole judiciare si sa obtina sustinerea CUP (Candidatura unitatii populare, 4 deputati, extrema-stanga) pentru a forma un guvern si a pune astfel capat plasarii sub tutela a regiunii de catre guvernul central.

Dezbaterea de investitura a unui nou presedinte regional, prevazuta pentru luni, a trebuit sa fie anulata sine die, candidatul actual, fostul lider al ANC Jordi Sanchez fiind in arest preventiv, la fel ca alti trei conducatori pro-independenta.

Urmariti penal pentru implicarea lor in incercarea esuata de secesiune din 27 octombrie anul trecut, ei sunt considerati de separatisti ca fiind „prizonieri politici”.

Ex-presedintele Carles Puigdemont, destituit de Madrid pe 27 octombrie dupa proclamarea unei republici independente si care face la randul sau obiectul unui dosar penal, s-a exilat in Belgia si, confruntat cu obstacole judiciare, a renuntat sa candideze din nou la conducerea regionala.

In asteptarea investirii unui executiv, Catalonia, regiune cu 7,5 milioane de locuitori, ramane sub administrarea directa a guvernului condus de Mariano Rajoy.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole