Cate limbi vor vorbi oamenii peste 100 de ani?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

limbi-straineIn prezent, pe glob se vorbesc peste 6000 de limbi. Dar in 2115 e probabil sa existe mai putin de 600, iar acestea ar putea fi versiuni mai simplificate ale limbilor vorbite azi, spune un specialist in lingvistica.

Dr. John McWhorter, de la Columbia University, afirma, intr-un text publicat in The Wall Street Journal, ca peste un secol vor exista mult mai putine limbi, iar acestea vor fi  mai simple, mai ales in ceea ce priveste forma lor vorbita. 

90% dintre limbile Terrei vor disparea, cel mai probabil din cauza globalizarii. Pe masura ce oamenii vor migra in alte zone, culturile se vor fragmenta; culturilor mai putin cunoscute si limbilor acestora le va fi dificil sa supravietuiasca, fiind inghitite si anihilate de limbi larg raspandite, precum engleza sau unele dialecte chineze.

Fenomenul s-a petrecut deja in unele zone, precum America si Australia, datorita colonizarii.

In viitor, fenomenul se va petrece ca urmare a migratiei: cand oamenii se vor stabili in alte regiuni, in cautare de munca, spre exemplu, vorbitorii unor limbi de circulatie restransa nu-i vor mai invata aceste limbi pe copiii lor, deoarece nu vor considera util acest lucru. Iar daca o limba nu este pastrata in scris, atunci ea dispare daca se „sare” peste o generatie.

Dar expertul a respins ideea – mult vehiculata in scenariile SF – ca peste 100 de ani intreaga omenire va vorbi o singura limba. Nici ideea ca se vor vorbi numai cateva limbi nu este plauzibila.

Nici existenta unor programe si dispozitive de traducere nu poate salva de la disparitie limbile pentru care exista prea putin vorbitori; de exemplu, pentru cele mai multe dintre limbile nativilor americani, nu exista vorbitori in numar suficient pentru a transforma vorbirea in date computerizate.

De asemenea, limbile vor evolua si se vor transforma in timp, cel mai probabil fiind sa asistam la o simplificare a lor, cand imigrantii vor fi fortati sa invete rapid o limba noua. Chiar si efortul de resuscitare si mentinere a unor limbi vechi prin introducerea predarii lor in scoli (cum este cazul limbii gaelice in Irlanda) ar duce la aparitia unor noi versiuni ale acestor limbi, cu un vocabular mai restrans si o gramatica simplificata.

Mail Online

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *