Cate milioane de hectare de paduri mai are Romania

PNL

padure copaciRomania are, in prezent, circa 6,9 milioane de hectare de fond forestier, din care 51% in proprietate privata, arata datele Inventarului Forestier National (IFN), date joi publicitatii, intr-o conferinta de presa, transmite Agerpres.

Pe langa suprafata de padure, exista circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost inregistrati circa 830.000 de proprietari de padure si aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.

Valoarea in PIB a sectorului forestier (silvicultura si prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii si industriei alimentare de 12%.

IFN a fost realizat in perioada 2008-2012, un nou ciclu de analiza fiind demarat in 2013.

“IFN a fost demarat in anul 2006, iar realizarea sa a fost statuata prin Codul silvic in 2008, pentru a ne alinia standardelor europene. Acest inventar trebuie realizat, la nivel national, o data la cinci ani. Acest inventar trebuie realizat din nevoia de informatii precise si actualizate, pe baza carora sa se realizeze politica silvica, prognoze, programe si strategii pentru dezvoltarea sectorului forestier’, a declarat directorul de Politici si Strategii din Ministerul Mediului, Danut Iacob, prezent la conferinta.

Datele au fost culese in teren de 21 de echipe special constituite si instruite, fiecare echipa fiind formata de trei persoane.

Informatiile IFN mai arata ca, in metri cubi, volumul de padure este de 2,22 milioane, cu o medie de 321,9 metri cubi la hectar. Pe specii de copaci, principalele sunt fagul, care reprezinta 36,8%, molidul — 23,8%, gorunul — 10,1%, carpenul — 8,1%, bradul — 5%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1