Cate produse traditionale atestate are judetul Maramures

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

targ berlinMinisterul Agriculturii a atestat pana in prezent 480 de produse traditionale, judetele Brasov si Maramures aflandu-se in top cu 143, respectiv 56 de produse, in timp ce 15 judete nu detin niciun un produs atestat, a declarat pentru, Agerpres, Viorel Morarescu, director general in MADR.

“Pana la aceasta data avem atestate 480 de produse traditionale si alte 10 dosare in lucru. Reatestarea continua pana cand vom avea suficiente produse in piata, dar si in functie de solicitarile consumatorilor. Pot spune ca produsele atestate dupa noua legislatie sunt mult mai apreciate, iar cei care produc spun ca le-au crescut vanzarile cu 20-25%. Este foarte important ca acesti producatori nu fac rabat de la calitate”, a subliniat Viorel Morarescu.

Acesta a precizat ca in perioada urmatoare vor incepe verificarile in teren, “pe tot ceea ce inseamna trasabilitatea produsului”.

“Noi ii controlam anual pe producatorii traditionali, dar si in aceasta perioada, pe tot ceea ce inseamna trasabilitatea produsului: materie prima, procesare si reteta. Odata cu depunerea documentatiei trebuie sa verificam in teren ce scrie in caietul de sarcini, iar controalele sunt efectuate nu doar de Ministerul Agriculturii ci si de celelalte institutii implicate, respectiv Ministerul Sanatatii, ANPC si ANSVSA”, a mai spus directorul general in MADR.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai mult de produse traditionale atestate sunt in judetul Brasov, respectiv 143 de produse, acesta fiind urmat de judetele Maramures, cu 56 de produse, Alba — 46, Arges — 33, Satu Mare — 26, Botosani — 23 si Covasna—20, etc.

“Din pacate, avem 15 judete care nu au niciun un produs atestat pana la aceasta data”, a mentionat Morarescu. Este vorba de judetele Bacau, Calarasi, Constanta, Caras Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Mures, Teleorman, Vaslui si Vrancea.

Totodata, cele mai multe produse traditionale atestate sunt cele din carne — 195, produsele din lapte — 120, paine, produse de panificatie si patiserie — 71, legume/fructe — 43, peste—18, bauturi — 30, alte produse — 3.

Datele MADR releva ca in anul 2014 au fost reatestate 309 produse pe noua legislatie, iar in 2015 — 171, iar alte 242 de dosare au fost respinse.

In ceea ce priveste produsele atestate conform retetelor consacrate, reprezentantul Ministerului Agriculturii afirma ca inregistrarea a fost ceva mai salba, cu toate ca exista interes din partea producatorilor din industria alimentara.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *