Cate unitati de invatamant din Maramures nu au autorizatie sanitara

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prin ordin al prefectului de Maramures, patru comisii mixte, coordonate de prefect si subprefect, alcatuite din reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures, Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, Directiei de Sanatate Publica Maramures, Inspectoratului Scolar Judetean Maramures si Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures si Institutia Prefectului-Judetul Maramures, au procedat la verificarea unitatilor de invatamant din judet.

”Echipele mixte s-au deplasat in teritoriu si au procedat la verificarea existentei autorizatiilor sanitare de functionare, autorizatiilor de securitate la incendiu, lucrarilor de igienizare si reparatii curente, gradului de siguranta al elevilor in unitatea de invatamant si in zonele adiacente”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

In judetul Maramures sunt 161 de unitati de invatamant cu personalitate juridica (166 de unitati cu personalitate juridica impreuna cu cluburile scolare/sportive si palatul copiilor). Dintre acestea, 97 detin autorizatia sanitara de functionare, iar 69 nu au autorizatie, potrivit informatiilor furnizate de Prefectura Maramures.

Principalele cauze identificate pentru nedetinerea autorizatiei sunt: apa potabila neconforma, amplasarea si functionarea de gradinite in blocuri de locuinte, lipsa apa potabila, grupuri sanitare neconforme, sali de sport amenajate in sali de clasa, existenta grupurilor sanitare in exterior, neasigurarea circuitului alimentar la gradinite in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, lipsa locurilor de joaca la gradinite. Sunt 32 de cladiri cu toalete in curte, amplasate in mediul rural.

Dintre acestea, 19 sunt situate in zone de munte izolate, iar activitatea instructiv-educativa se desfasoara in spatii inchiriate si la care nu se pot face investitii pentru amenajarea de toalete interioare. Prin HG nr. 363/2019 au fost alocate fonduri financiare pentru finantarea unor lucrari de amenajare a unor grupuri sanitare interioare si asigurarea cu utilitati pentru 11 unitati de invatamant cu personalitate juridica, de pe raza a 10 unitati administrativ-teritoriale (Asuaju de Sus, Bicaz, Bistra, Bocicoiu Mare, Coltau, Ocna Sugatag, Poienile de Sub Munte, Borsa, Ulmeni si Viseu de Sus). La Asuaju de Sus si Borsa lucrarile s-au finalizat, iar la celelalte grupuri sanitare lucrarile vor fi finalizate in luna decembrie.

S-au identificat probleme in ceea ce priveste apa potabila pe raza a 13 unitati administrativ-teritoriale (Basesti, Bicaz, Bistra, Bogdan Voda, Cupseni, Leordina, Poienile de Sub Munte, Sieu, Remeti, Sisesti, Repedea, Rona de Jos si Rona de Sus). Solutiile si masurile care au fost propuse de catre autoritatile administratiei publice locale si directorii de scoli, pentru eliminarea deficientelor sunt: achizitionarea de aparate de apa potabila, finalizarea lucrarilor pentru amenajarea/renovarea grupurilor sanitare in interior.

In baza materiala a unitatilor de invatamant sunt 683 de cladiri. Detin autorizatie de securitate la incendiu 67 de cladiri. Nu au autorizatie de securitate la incendiu 43 de cladiri. Alte 35 de cladiri construite inainte de anul 1992, la care s-au executat lucrari de modernizare, au aviz ISU. Cladirile construite inainte de 1992 nu necesita autorizatie de securitate la incendiu.

S-a procedat la verificarea microbuzelor scolare. In judetul nostru sunt functionale 124 de microbuze pentru transportul elevilor. S-a solicitat de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice alocarea de 71 microbuze scolare. La nivelul judetului Maramures a fost elaborat Planul teritorial comun de actiune pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si personalului didactic si prevenirea delicventei juvenile in incinta si in zonele adiacente unitatilor de invatamant preuniversitar, pentru anul scolar 2019-2020.

ZiarMM

Foto: Institutia Prefectului – Judetul Maramures (Facebook)

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2